Pluto

Mangaka: Naoki Urasawa
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 0
Volumes Japans: 8
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Naoki Urasawa is zelfs in ons taalgebied al (een beetje) bekend. Zijn beide topreeksen Monster (Kana) en 20th Century Boys (Glénat) worden ook hier verorberd door zowel mangafans als stripliefhebbers. Dat Urasawa’s nieuwste, Pluto, ook naar het Nederlands vertaald zou worden was dan ook bijna een vaststaand feit. Glénat verwierf de rechten op deze achtdelige reeks en wij waren alvast benieuwd of Urasawa zijn hoge niveau aanhoudt.

Pluto speelt zich af in een samenleving waar mens en robot vreedzaam naast elkaar leven. Deze rustige vastheid wordt brutaal verstoord wanneer de Zwitserse robot Mont Blanc aan stukken gereten wordt. Niet veel later wordt ook de leider van een robotrechtengroepering vermoord aangetroffen. Deze twee moorden lijken op het eerste zicht niets met elkaar te maken te hebben, op één detail na: de beide hoofden van de slachtoffers werden versierd met hoorns…

Interpol zet hun beste agent op deze zaak: Gesicht, een robot-detective. Hij komt al snel tot de conclusie dat iets of iemand de zeven grote robots uit de weg wil ruimen. Het toeval wil dat Gesicht zelf één van deze robots is…

Dit verhaal is gebaseerd op een hoofdstuk uit Osamu Tezuka’s Tetsuwan Atom (Astroboy) namelijk ‘De beste robot ter wereld’. Een samenwerking tussen de God van de Manga, Osamu Tezuka, en de Keizer van de Seinen, Naoki Urasawa, dat moet natuurlijk vonken geven. En het moet gezegd, Naoki Urasawa maakt er wederom een prachtig uitgekiend verhaal van. Pluto leest als een trein en boeit zoals Urasawa altijd doet.

Voor de Tezuka fans is dit natuurlijk om duimen en vingers bij af te likken. Tezuka hield van crossovers en liet graag personages uit de ene manga opdraven in een andere. Naoki Urasawa toont zijn respect aan de meester door deze tactiek ook toe te passen. Zo heeft Blackjack een kleine cameo in het eerste volume van Pluto.

Pluto is wederom een aanrader van formaat voor de liefhebbers van de wat meer ‘volwassen’ manga. De uitgave van Glénat ziet er ook puik uit met een mooie slipcover die een extra tekening verbergt. En vermits Pluto slechts acht delen beslaat is dit misschien wel de ideale instapmanga voor een groot publiek. We kunnen enkel hopen dat het succes volgt.