Plaire à tout prix

Mangaka: Moyoco Anno
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het zit Moyoco Anno duidelijk mee. Haar josei ‘Happy Mania’ verscheen bij Pika, de shojo voor de wat jongere meisjes ‘Chocola et Vanilla’ verschijnt momenteel bij Kurokawa, en nu verschijnt ze opnieuw ten tonele bij Pika, maar dit keer met een seinen, ‘Plaire à tout prix’ (oftewel: Hana to Mitsubachi in het Japans). Drie manga, drie verschillende doelpublieken. Mijn eerste kennismaking met de getalenteerde vrouwelijke mangaka werd haar seinen, Plaire à tout prix, die hier in deze recensie besproken wordt.

Masao wil op een goed blaadje komen te staan bij het andere geslacht. Maar hij is lelijk, verlegen, valt niet op, en slaagt er niet in op een normale manier te converseren met een meisje. Die enkele keer dat een meisje het woord tegen hem neemt is om hem uit te kafferen.

Maar het heeft geen zin te piekeren, hij moet iets ondernemen om in de gunst te komen bij het vrouwelijk schoon! Eureka! Masao denkt de ultieme oplossing gevonden te hebben door de hulp in te roepen van een schoonheidssalon. Meer en meer mannen doen hier beroep op dus waarom ook niet Masao?

Maar de drie homofiele geranten van Beauty World zijn allesbehalve normaal te noemen. Buiten het epileren van Masao’s wenkbrauwen, wat gel in zijn haar smeren en hem een dure broek aansmeren, lijken ze niet echt ondernemend te zijn. Willen ze enkel munt slaan uit deze arme student of zit er meer achter?

Masao is immers een naïeve jongen die alles gelooft wat de modemagazines hem voorschrijven. Het is niet zozeer zijn look die het vrouwelijk schoon irriteert, wel zijn volledig gebruik aan moed en durf. Misschien zullen de twee dominante vrouwen die Beauty World overnemen hem dit bijbrengen? Of zoeken zij op hun beurt enkel een slaafje?

Natuurlijk zijn er ook nevenpersonages die hun rol spelen. Yamada is Masao’s beste vriend en zowaar nog lelijker dan het hoofdpersonage. Maar hij is vol van zichzelf en dat is wat hem onderscheidt van Masao. Noriko is het meisje van Masao’s dromen. Ze loopt school in zijn buurt en doet wat modelwerk. Natuurlijk is zijn liefde voor Noriko louter platonisch van aard en durft hij het meisje niet aanspreken.

Een ander belangrijk vrouwelijk personage is Sakura. Het is vooral via Sakura dat de mangaka haar vrouwelijk standpunt laat gewaar worden aan zowel Masao als de lezer. Masao zal haar tips natuurlijk niet altijd onmiddellijk begrijpen, maar de lezer (hopelijk) wel. In het begin vit Sakura altijd op Masao, maar na een tijdje begint haar gedrag jegens hem toch te veranderen.

Plaire à tout prix is erg grappig, en Moyoco Anno zit er vaak ‘spot on’ met haar commentaar. Als vrouw weet ze toch erg goed te vatten hoe een jongen van die leeftijd denkt en wat hem bezighoudt.

De tekenstijl zal natuurlijk menig – al dan niet geëpileerde – wenkbrauw doen fronsen, maar eenmaal je de lectuur aanvat word je al snel ondergedompeld in de leuke sfeer die Moyoco Anno weet te creëren en leer je genieten van de gekke bekken die de personages telkens weer trekken.

Plaire à tout prix was mijn eerste kennismaking met deze mangaka en doet me alvast snakken naar meer. Misschien toch eens van haar andere reeksen proeven ook? Zeker een aanrader!