Ping Pong Dash!!

Mangaka: Honda Shingo
Uitgever: Doki-Doki
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Slam Dunk blijft één van m’n favoriete manga’s. De serie van Takehiko Inoue combineert met verve het element sport en de nodige dosis humor. Ik was al langer op zoek naar een gelijkaardige reeks maar de opdracht bleek niet eenvoudig!

Toen uitgeverij Doki-Doki Ping Pong Dash aankondigde leken m’n gebeden aanhoord te worden, maar zou de reeks de verwachtingen inlossen of een teleurstelling blijken te zijn? Een evenwaardige titel of een lauw afkooksel? Deze recensie brengt ons het antwoord…

Haruku is een rebelse vechtersbaas. Hij is de sterkste jonge kerel van de streek, wint elk gevecht en heeft bovendien een bizar – volgens hem übercool – kapsel. Op een dag ontmoet hij de vrouw van z’n dromen: Sawa. Zij is een kampioene in de passionele sport van het tafeltennis en Haruku zal haar uitdagen tot een wedstrijd… die hij schromelijk verliest. Op één of andere manier ziet Sawa wel enig talent in hem. Haruku zal de pingpongclub vervoegen om meer tijd door te brengen met ‘zijn’ Sawa. De vrouwelijke kapitein van de club is daar echter niet echt voor te vinden…

En zo is alvast het uitgangspunt van deze reeks enorm gelijklopend met dat van Slam Dunk. Haruku lijkt wel een ersatz van Sakuragi en ook zijn intrede bij de club heeft veel weg van Sakuragi’s debuut – alhoewel we hier niet de waarschijnlijke knappe bips van de vrouwelijke kapitein te zien krijgen. Als de pingpongclub dan ook nog eens een oude, bizarre en erg zwijgzame coach lijkt te hebben, kunnen we echt wel spreken van een cloon.

Een cloon hoeft daarom echter niet slecht te zijn. Zolang het maar goed gebracht wordt en beklijft hoeft dat geen minpunt an sich te zijn. Kan Ping Pong Dash de lezer genoeg boeien om het juk van Slam Dunk van zich af te gooien? Voorlopig alvast niet. Constant maak je de vergelijking met Slam Dunk en zie je gelijkenissen. Een eigen identiteit moet nog gevonden worden door mangaka Honda Shingo.

Is Ping Pong Dash daarom een slechte manga? Nee, zeker niet. Als je van reeksen zoals Slam Dunk houdt, zal je Ping Pong Dash ook wel appreciëren, maar dan wel op een ander niveau. Je weet immers dat Slam Dunk op alle gebied beter is.

Sommige lezers zullen zich ergeren aan het gebrek aan originaliteit van Ping Pong Dash. Als je je daarover kan zetten, ontdek je een leuk tijdverdrijf in het genre. Nergens superieur aan andere reeksen, maar wel ontspannend genoeg om een leuk moment te beleven. Eerst toch eens bekijken alvorens tot de aankoop over te gaan is alvast m’n advies.