Piece of Cake

Mangaka: George Asakura
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het ‘kleine’ Asuka was de eerste Franse uitgeverij die jôsei manga uitbracht en dan meer specifiek de yuri-titels van Ebine Yamaji. Deze one-shots – vooral ‘Love my Life’ – wisten mij zeer zeker te bekoren en dus kocht ik ook de nieuwe titels die Asuka uitbracht in hun hernoemde Ladies-collectie. Vaak ging het toch om gerenommeerde namen zoals Erica Sakurazawa of George Asakura die zowel in hun thuisland als in Amerika reeds een zekere vorm van succes kenden, en ik dacht dat de kwaliteit wel zou volgen. Na ‘Entre les draps’ van Sakurazawa dat mij maar matig wist te bekoren, zette ik mij met hernieuwde moed aan de lectuur van het eerste volume van ‘Piece of Cake’ – het eerste naar het Frans vertaalde werk van George Asakura.

Het hoofdpersonage Shino Umemiya staat op een kruispunt in haar leven. Ze ging op hetzelfde ogenblik uit met twee jongens en beide relaties zijn stukgelopen. Om te bekomen van dit alles wilt ze op 24-jarige leeftijd een nieuwe wending aan haar leven geven. Ze gaat op zoek naar een nieuwe job én een nieuwe woonst.

Met haar beperkt budget kan ze echter enkel terecht bij haar nonkel die kamers verhuurt. Zo komt ze in contact met een 30-jarige, ongeschoren man die niet zoveel later haar toekomstige baas zal blijken te zijn. De man is echter niet meer single…

In Piece of Cake volgen we dus het leven van de redelijk normale jonge vrouw Shino. Ze maakt zich zorgen over de dingen des levens, over de liefde vooral, iets waar we allemaal wel eens mee strubbelen. Wat we ook al zagen in ‘Entre les draps’ is dat de manga meer gaat over de algemene visie op wat liefde nu juist inhoudt dan op een specifieke situatie die de personages doorploeteren. Het geeft een cachet aan deze collectie dat doet nadenken, maar dat vaak het leesplezier ondermijnt door een overdaad aan informatie die de gedachtengang van de personages weergeeft.

De tekenstijl van George Asakura is erg modern, ook sexy zoals bijna alle jôsei die ik onder ogen kreeg. De stijl ligt in het verlengde van wat ook bijvoorbeeld Mari Okazaki doet bij Delcourt/Akata. De pagina-indeling is even chaotisch als bij Okazaki – wat het lezen er niet op vergemakkelijkt – maar geeft misschien de verwarring mee waarin Shino zich momenteel bevindt.

‘Piece of Cake’ is geen gemakkelijke manga om volgen. Niet enkel door de indeling van de hokjes, maar evenzeer door het gebruikte taalgebruik dat soms verwarrend en niet altijd duidelijk genoeg is. Als we dan ook nog te maken krijgen met zwarte tekst op een donkere achtergrond dan wordt het helemaal moeilijk om volgen. Niet bijster slim gezien daar bij Asuka!

Spijtig genoeg moet ik ‘Piece of Cake’ eerder onderverdelen bij mijn minder leuke lectuur. Ik had er veel van verwacht maar net als bij ‘Entre les draps’ voel ik het werk niet aan, krijg ik te weinig voeling met de personages. Ik ben natuurlijk ook allesbehalve een ‘lady’ en misschien moet het probleem daar gezocht worden. Een extra pluim dan ook voor Ebine Yamaji die haar werken wél universeel genoeg maakt zodat ook de mannelijke lezer er kan van genieten.

‘Piece of Cake’ is ondanks deze review geen slechte manga. Het is echter wel een manga die zich specifiek richt naar het doelpubliek en daar moet dan ook het probleem gezocht worden van mijn mindere review.