Persona

Mangaka: Naotsugu Matsueda
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Persona is een manga bestaande uit drie volumes en is gebaseerd op een videogame met dezelfde titel. Deze RPG werd uitgegeven door Atlus en is beschikbaar voor Playstation. Het is echter totaal onnodig het spel gespeeld te hebben om het verhaal van de manga te kunnen volgen. Het is ook zo dat de manga nergens een videogame sfeer uitstraalt zoals bijvoorbeeld bij Fly wel het geval was. Deze manga is dan ook iets volwassener dan Fly, waarschijnlijk omdat het videospel Persona een volwassener publiek aanspreekt dan Dragon Quest waarop Fly gebaseerd is. Ik kon dus eigenlijk deze korte inleiding gewoon hebben overgeslagen, doch God weet waarom ik het niet deed.

In Persona maken we al snel kennis met Kazumi Kiba en Rihito Shimizu. Kazumi is een speelse, assertieve jongen en zijn beste vriend Rihito is zowat het tegenovergestelde. Rihito doet modellenwerk maar is erg introvert. De school houdt een feest en de klas van beide jongens zal een gemaskerd bal houden waarvoor ze natuurlijk maskers nodig hebben. In een bizar winkeltje met een al even bizarre verkoper beginnen de jongens kennis te maken met de grondslag van dit verhaal…

De jeugdvrienden zullen immers ontdekken dat ze beiden een Persona in zich hebben, een deel van hun persoonlijkheid waarmee ze superpowers verkrijgen. Niet iedereen krijgt zomaar een persona toegewezen natuurlijk. Een mysterieuze godheid, Philémon, ondervraagt mensen in hun onderbewuste en zal ze dan naar een Persona leiden als hij ze waardig acht. Het vergaat Kazumi en Rihito echter niet zo goed. Kazumi zal de kant van het goede kiezen, en Rihito zal voor de duistere krachten kiezen. De vrienden zullen tegenover elkaar komen te staan in een strijd met als inzet het lot van de wereld.

De cosmeticaproducent Nymphéa probeert immers de kracht van het ‘zwarte boek’ te beheersen en zal hiervoor de mensen met een goede persona proberen te ontdoen van hun persona waardoor ze gedoemd zijn om als een plant verder te leven. Kazumi zal met enkele companen proberen de plannen van Nymphéa te doen mislukken. Om in hun opzet te slagen zullen ze de krachten van het rode boek moeten leren beheersen…

Persona is een vermakelijk manga, vooral de eerste twee volumes vond ik erg leuk om lezen. De flashback die verhaalt over de jeugd van Kazumi en Rihito is voor mij één van de sterkste momenten uit de manga. De algemene sfeer van het verhaal is redelijk donker en melancholisch, en we mogen van geluk spreken dat er af en toe een humoristische noot tussen zit zodat het allemaal niet te serieus wordt.

De tekenstijl is erg fijn en beheerst. Naotsugu Matsueda is hier een onbekende mangaka maar is duidelijk erg getalenteerd. Het is een vlotte stijl die veel mensen zal aanspreken.

Persona is een lekker weglezertje. Het verhaal is perfect uitgebalanceerd op drie volumes. Nergens wordt het te lang uitgesponnen, maar ook nergens heb je de indruk dat er te snel overheen wordt gegaan. Een minpunt is bijvoorbeeld wel dat de personae van de personages willekeurig aan andere personages zouden kunnen worden toegekend. Er is nergens een link met het karakter of het verleden van de drager en dat is toch wel spijtig. Al bij al een lekker tussendoortje, niet meer, niet minder.