Perfect World

Mangaka: Rie Aruga
Uitgever: Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 5
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zou jij een relatie kunnen beginnen met iemand die gehandicapt is? Dat is de hamvraag die mangaka Rie Aruga aankaart in haar josei manga Perfect World.

Kawana is een 26-jarige jongevrouw die tijdens een avondje uit met haar collega’s plotseling aan tafel belandt met Ayukawa, haar eerste liefde uit de middelbare school. Kawana leidt een zorgeloos leventje, maar Ayukawa raakte enkele jaren terug verlamd door een verkeersongeluk. Hij zal de rest van zijn leven doorbrengen in een rolstoel. Kawana en Ayukawa praten wat bij, maar Kawana verlaat het restaurant met de duidelijke gedachte dat ze het niet ziet zitten om met een gehandicapte een relatie te beginnen…

Langzaam maar zeker brokkelt die resolute beslissing echter af… Kawana zal alsmaar meer beseffen dat de gevoelens voor haar eerste liefde nog niet weg zijn. Op de middelbare school liet ze Ayukawa door haar vingers glippen omdat een ander meisje er te snel mee weg was maar nu borrelen al die gevoelens weer op. Is het mogelijk een relatie te beginnen met iemand die gehandicapt door het leven moet? En ziet Ayukawa een relatie met Kawana wel zitten?

Perfect World is een josei manga – een manga in eerste instantie gericht op volwassen vrouwen – waarin Rie Aruga een moeilijk thema aankaart. Het is immers allesbehalve voor de hand liggend om een liefdesrelatie te beginnen met iemand die een handicap heeft. Hoe ga je daar op een weldoordachte, duurzame manier mee om? Wanneer iedereen je bovendien scheef lijkt te bekijken…

Perfect World is poëtisch mooi en triest, aangrijpend en emotioneel, maar bulkt bovenal van de menselijke gevoelens… Zowel de positieve als de negatieve… De manga is dankzij dit unieke thema zeker een aanrader.