Peach Girl

Mangaka: Miwa Ueda
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 18
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Peach Girl van Miwa Ueda is in Japan één van de populairste shojo manga van het moment. Ook in Frankrijk zijn de lezers laaiend enthousiast en daarom besloot ik het er ook maar eens op te proberen. Ziehier mijn verslag.

In Peach Girl maken we kennis met Momo Adachi, een pubermeisje dat erg snel bruint en daarom al snel het label ‘ko-girl’ meekrijgt. De ko-girls staan in Japan bekend als meisje die nogal snel het bed induiken met iemand. Ze hebben niet echt een deftige reputatie en Momo lijdt onder dat label.

Op school heeft ze slechts één vriendin en dat is de verschrikkelijke Sae. Slechter dan Sae bestaat echter niet. Het is een achterbakse roddeltante die in de loop van het verhaal voortdurend voor onrust zal zaaien. Wanneer Momo haar liefde verklaart aan haar jeugdliefde Toji slaan bij Sae de stoppen volledig door. Ze kan het niet hebben dat Momo en Toji een gelukkige liefde kennen en zal er alles aandoen om Toji voor haar te winnen. Toji is nogal goedgelovig en de nog prille liefde van de tortelduifjes wordt al snel op de proef gesteld. Gelukkig kan Momo ook nog rekenen op Kairi, die echter op zijn beurt gevoelens koestert voor Momo.

Peach Girl draait om het liefdesleven van Momo. De vierhoeksverhouding Momo-Toji-Sae-Kairi als het ware. Al erg snel lijkt het verhaal in een definitieve plooi te vallen met de vorming van het koppeltje Momo-Toji maar dat is zonder de duivelse plannen van Sae gerekend. Enkel in een manga kan iemand zo door en door slecht zijn, hoop ik althans. Het verfrissende aan Peach Girl is ook het feit dat de personages niet rond de pot draaien. Momo houdt van Toji, en na enkele twijfels zal ze het hem ook wel zeggen. Hier geen situaties à la Katsura waar de verlegen jongen 15 volumes nodig heeft om al stamelend zijn liefde te verklaren aan zijn grote vlam waar hij al 3000 pagina’s op verliefd is.

Peach Girl zit nu al over de 15 volumes in Japan en één van mijn vragen was of dit niet erg repetitief ging worden. Het draait uiteindelijk bijna uitsluitend om deze vierhoeksrelatie. Ik moet zeggen dat het verhaal me blijft boeien. Als het even in herhaling valt geeft Ueda een draai aan het verhaal waardoor we weer weg zijn voor een tijdje. Erg sterk ook hoe ze erin slaagt zich niet vast te schrijven. Op een bepaald moment lijkt de rol van Sae uitgespeeld. Iedereen heeft haar vuile spelletjes door en laat ze links liggen, maar Ueda speelt daar op in en een kronkel later kan ze Sae weer laten opdraven sterker dan ooit. Qua scenario zit het dus wel goed.

Wat natuurlijk opvalt zijn de toch wel ietwat stereotiepe personages. Toji de stille factor, de jeugdvriend ook. Kairi de geobsedeerde rokkenjager die uiteindelijk een klein hartje blijkt te hebben en een groot geheim met zich meesleurt. We hebben het allemaal al wel eens gezien. Ook de sport op school, en nog enkele andere scènes in de manga. Het geeft je af en toe wel een déjà-vu gevoel. Maar dan toch weet Ueda haar verhaal zo boeiend te maken dat dit allemaal een beetje naar de achtergrond wordt verdreven. Op het moment van lezen klopt alles, leest alles lekker weg, en maak je je allesbehalve druk om het stereotiepe van de personages.

Dit is een van de beste shojo manga op de Franse markt, dit is gewoonweg een van de beste manga tout court. Zeker kopen. En als je allergisch bent aan shojo zou dat na het lezen van Peach Girl wel eens kunnen veranderen. Een echte aanrader voor iedereen.