Parasite

Mangaka: Hitoshi Iwaaki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 10
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Parasite (Kiseiju) van Hitoshi Iwaaki is een tiendelige seinen manga – manga voor volwassenen dus – die de catalogus van Glénat kwam versterken vanaf eind 2002. De volledige reeks wordt uitgesponnen over tien delen en dat zijn tien delen vol leesplezier. Parasite is immers een kanjer.

Het verhaal begint wanneer de aarde op een nacht bezoek krijgt van enkele buitenaardse parasitaire wezens. Ze landen over heel onze planeet maar het is onduidelijk hoeveel van deze beestjes er nu juist in het spel zijn. Hun doel? De hersenen van een mens overnemen.

De parasieten proberen dus een menselijk lichaam te beheersen door zich in te planten in de hersenen. Als dit lukt verliest de mens zijn eigen wil en neemt de parasiet het leven van de mens over. Al snel zal blijken dat de parasieten echter nood hebben aan menselijke lichamen om zich te voeden, en wat is er gemakkelijker voor een ultrasterke parasiet dan te beginnen moorden?

De parasieten slagen er echter niet altijd in hun doel, de hersenen, te bereiken. Zo gebeurt het ook bij het hoofdpersonage, Shin’ichi Izumi. De parasiet die het die bewuste nacht op Shin’ichi gemunt heeft, faalt immers en hij blijft steken in de rechterhand van Shin’ichi. Vandaar uit ontstaat er een vreemde wisselwerking tussen de jongen en de parasiet. Ze zullen beseffen dat ze vanaf nu elkaar nodig hebben om te overleven en zullen dus in vrede samenleven.

Wat doe je echter als de parasieten beginnen te moorden? Je familie in gevaar brengen? Stilaan de mensheid willen vernietigen? Kan je dan nog met één van de hunnen samenleven? Waarom zijn de parasieten op aarde gekomen? Parasite zit vol interessante vragen die in de loop van het verhaal zullen onthuld worden. Hier geen typische shonen actiemanga – ondanks de aanwezige actie – maar vooral een manga die doet nadenken over wat er in het verhaal gebeurd.

Het belangrijkste thema in Parasite is echter de relatie Shin’ichi/Migy. Shin’ichi geeft de parasiet in zijn rechterhand immers een naam, Migy. In de loop van het verhaal zal Migy steeds meer kennis opsteken over de mens, maar merken we ook dat Shin’ichi zich steeds meer zal gedragen zoals de parasiet. Hij wordt ook duidelijk beïnvloed door de soms verschrikkelijke gebeurtenissen die hij meemaakt. En dit alles zal leiden tot een hoofdpersonage dat een wel erg interessante ontwikkeling doormaakt.

Ook aan de andere personages heeft de mangaka duidelijk veel aandacht besteed. Het vriendinnetje van Shin’ichi dat als eerste de veranderingen opmerkt die Shin’ichi ondergaat bijvoorbeeld, maar vooral bij de parasieten zijn er personages die onze aandacht trekken. Ik denk dan vooral aan Tamya Yoko, een geparasiteerde vrouw die net dat ietsje meer nadenkt over de dingen dan haar doorsnee soortgenoot.

De tekenstijl is redelijk simpel maar net daardoor is het allemaal zo makkelijk volgen. Klassiek, maar erg doeltreffend.

Parasite is één van die manga’s die een erg groot publiek zal aanspreken. De liefhebbers van een actiemanga zullen hier hun gading in vinden maar ook de mensen die net dat tikkeltje meer willen zullen hier voer voor reflectie in terugvinden. Een klassieker.