Panzer Princess Punié

Mangaka: Hideki Ohwada
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Kurokawa zette de zomer van 2006 in met een one-shot initiatief. Twee mangaka waarvan ze reeds reeksen uitgeven – Kimi wa pet van Ogawa en Keishicho 24 van Ohwada – kregen de kans zich ook te bewijzen in een kortverhaal. Een eerste teleurstelling kwam er toen bleek dat de mangaboeren niet echt veel exemplaren voorbestelden. Hierdoor ligt de prijs van deze one-shots iets hoger dan vooraf gepland. Maar daar lieten wij ons niet door beïnvloeden en zowel Candy Life van Ogawa als Panzer Princess Punié vonden de weg naar ons winkelmandje.

Hideki Ohwada kennen we dus reeds van het hier bejubelde Keishicho 24 – een zesdelige manga die het vooral (uitsluitend?) moet hebben van de absurde en hilarische humor. Ook bij concurrerende uitgever Taifu verschijnt met Heaven Eleven één van z’n reeksen. Ik was alvast benieuwd of hij ook de technieken van het kortverhaal beheerst.

Er was eens een jonge prinses die door het leven ging met de naam Punié. Ze woonde in een magische wereld waar iedereen gehoorzaamde aan de wil van haar ouders. Punié vertrekt voor een jaar naar de aarde om te zien of ze wel over de juiste capaciteiten beschikt om later over de magische wereld te heersen.

Punié komt dus terecht op aarde waar ze al onmiddellijk de harten van de jongens steelt. Enkel het rebelse groepje meiden onder leiding van Boss moet niet van het prinsesje hebben. Maar is Punié wel zo lief en schattig als ze eruit ziet?

Nee dus. De moeder van Punié is immers geen goede koningin maar een demonische heks. De vader van het meisje is een blijtsmoel / punker wannabe. En het toeval wil dat Punié meer weg heeft van haar moeder dan van haar vader.

In het wilde weg gebruikt Punié haar toverstaf waarmee ze vele slachtoffers maakt. En werkt deze niet dan rest haar nog de brute kracht. Punié is immers een getrainde karate prinses! Al snel wordt duidelijk dat Punié voorstander is van een fascistische dictatuur.

Panzer Princess Punié draait rond de compleet absurde humor die Ohwada’s reeksen kenmerken. Het is allemaal volledig ‘over the top’. Daardoor weet je ook al na enkele pagina’s of dit je zal aanstaan of niet. Je bent hier volledig voor of compleet tegen. Een gulden middenweg is niet mogelijk bij dergelijke manga.

De cover zegt eigenlijk al genoeg. Een lief, schattig meisje met grote, heldere ogen, gekleed in een vrolijk en typisch ‘magical girl’ tenue. Maar dit alles steekt erg af tegen de achtergrond van een vlammende vuurzee.

Zelfs de typografie van de titel is in harmonie met deze tegenstrijdigheid. Punié in een vrolijk bon bon motief, en Panzer Princess in grote betonnen letters.

Panzer Princess Punié is een leuke weglezer voor de fans van compleet absurde humor die nergens op slaat. Heb je genoten van Keishicho 24 of Heaven Eleven, dan zal je dit ook appreciëren. maar zoals reeds gezegd: je kan hier enorm van genieten, maar dit ook hartstochtelijk haten.