Over het ontstaan van soorten

Mangaka: Charles Darwin
Uitgever: EPO
Volumes Frans: 0
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Oktober 2011 was de maand waarin we delen 5 & 6 van EPO’s Graphic Classic collectie mochten verwelkomen. Met deel 5 waagt de uitgeverij zich weer aan de hervertelling van een non-fictie klassieker, namelijk Darwins Over het Ontstaan van Soorten.

Deze manga de dokuha geeft een biografisch overzicht van Darwins leven. Hoe hij verkoos wetenschapper te worden in plaats van dokter, hoe hij met de Beagle de wereld rondvoer, en natuurlijk hoe hij nadien werkte aan zijn theorie over het ontstaan van soorten. Uiteraard komt zijn theorie uitgebreid aan bod maar toch wordt het allemaal vooral verhalend overgebracht naar de lezer. Een meer ontspannende manier om Darwins theorie te ontdekken lijkt onmogelijk.

Wetenschappelijk weegt dit werk natuurlijk vederlicht. De theorie wordt wel uitgelicht en enkele voorbeelden worden aangehaald maar al te diep wordt er nergens op ingegaan. Toch biedt ook deze Graphic Classic weer een prima introductie tot het origineel. De tijdsgeest wordt prima weergegeven. De religieuze problemen waarmee wetenschapper Darwin geconfronteerd werd worden uit de doeken gedaan (en geactualiseerd). En alles gebeurt op een beschrijvende manier, zonder al te scherp in te hakken op bepaalde, subjectieve aspecten.

Over het ontstaan van soorten is de Graphic Classic met veruit het meeste tekst, maar toch leest het verhaal vlotter dan bijvoorbeeld Het Kapitaal. Darwin is een vrolijke gozer die zich verwondert als ware hij een filosoof. Het lezen van deze manga kan je wat vergelijken met de biografische manga die ook van Tezuka bestaat. Erg gelijkend en beide erg boeiend leesvoer. Geen droge opsomming van feiten, maar een wetenschappelijke theorie verpakt in een aangrijpend levensverhaal.