Over Bleed

Mangaka: 28Round
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Ki-oon houdt wel van de young manga – iets tussen shonen en seinen. Ze vissen vooral in de vijver van het voorpublicatiemagazine Young Gangan waar ook Ubel Blatt, Jackals, Ile de Hozuki, etc. in verschijnen. Ook het hier besproken Over Bleed komt uit die anthologie.

Kei is een scholier die het hard te verduren heeft. Zijn ouders kijken niet naar hem om en op school wordt hij gepest door het grootste crapuul van de klas. Uiteindelijk wordt het teveel voor de jongen. Vernederd en moegestreden wil hij zijn polsen oversnijden. Maar hij heeft er de moed niet voor. Tot Akira, één van z’n weinige vrienden, hem voorstelt samen zelfmoord te plegen… Ze springen van een brug… De gevolgen zijn dramatisch.

Kei overleeft immers de sprong in de rivier, terwijl Akira’s lichaam niet wordt teruggevonden. Meegesleurd met de stroming? Akira wordt als overleden opgegeven maar Kei overleeft. Het maakt er de situatie van Kei op school allerminst eenvoudiger op. Na zijn revalidatie van een jaar wordt hij nog steeds evenveel gepest. Maar dan stoot hij op een duistere website: Over Bleed.

De website verzamelt allerlei extreem gewelddadige straatgevechten die op film werden vastgelegd. Kei is ervan overtuigd op één van de video’s Akira te herkennen. Als één van de ultieme vechtersbazen. Vanwaar die metamorfose? Kei besluit een oproep te lanceren op Over Bleed om zijn overleden gewaande vriend te ontmoeten, maar die zet lijkt hem zuur op te breken.

Over Bleed wordt enkel bezocht door het gemeenste tuig en iedereen wil wel een gevecht met de onoverwinnelijk gewaande Akira. Kei zal op de ontmoetingsplaats dan ook niet zijn oude vriend vinden maar enkele extreem sterke straatvechters.

Over Bleed doet de ogen van Kei opengaan. Om Akira terug te zien rest hem slechts één optie: sterker worden. Hij mag niet meer vluchten. Hij moet de strijd aangaan. Het toeval wil dat Kei’s reflexen aangeboren lijken. Hij heeft het nodige talent om de strijd perfect aan te voelen. Zal hij erin slagen Akira terug te zien?

Over Bleed is een extreem harde vechtmanga. Verbazingwekkend dat hier geen leeftijdsaanduiding opstaat want de gevechten van Kei zijn meedogenloos hard. Kei omarmt het leven allerminst en riskeert alles in zijn gevechten. Doodgaan boezemt hem geen angst in. Hij moet en zal Akira terugzien. Als lezer moet je af en toe toch slikken bij de extreme gevechten die plaatsvinden, maar het plaatje past perfect. Kei heeft niets te verliezen.

Over Bleed is geen manga voor alle publieken, maar zal een zeker publiek enorm boeien. Het geweld is niet gratuit ook al is het extreem en de personages zijn net genoeg uitgediept om niet slechts bestempeld te worden als een actiemanga. Dit is echt wel een sterke manga, om het zo te zeggen!