Osamu Tezuka Biographie

Mangaka: Tezuka Production
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Osamu Tezuka heeft een lange en moeilijke weg afgelegd in Frankrijk. De eerste werken die bij Glénat gepubliceerd werden verkochten nauwelijks en werden na enkele volumes stopgezet. Tonkam effende dan langzaamaan het pad, maar het was vooral het magistrale Ayako uitgegeven bij Akata/Delcourt dat Tezuka eindelijk erkenning gaf in onze contreien. En nu is Tezuka ‘hot’. Wel elke uitgeverij wilt een werk van de God van de Manga in zijn catalogus en de markt wordt overstelpt met titels die de naam Tezuka dragen. Casterman springt nu ook op de kar maar in plaats van de kudde te volgen slaan zij een andere weg in door geen manga van Tezuka te publiceren maar wel zijn biografie… in vorm van manga.

“Waarom lezen de Japanners zoveel strips? En waarom volgen andere landen daar niet in? Omdat ze in die landen geen Osamu Tezuka hebben gehad.” Een vrije vertaling van de slogan die deze manga al onmiddellijk kenmerkt. Tezuka is heilig in Japan.

Het verhaal van Osamu “Osamushi” Tezuka wordt ons verteld door een van zijn steeds weerkerende personages, Nonkel Snor. Het is dus niet verteld uit het standpunt van Tezuka zelf, maar wel door de ogen van een derde.

Tezuka wordt geboren in 1928 en zal al snel zijn talent en liefde voor het tekenwerk tentoon spreiden. Het zullen vooral zijn moeder en leerkracht Inaï zijn die hem hierin stimuleren. Zijn andere grote liefde zijn insecten, en de lezer moet soms met verstomming staan wanneer hij merkt dat dit werk bij momenten meer over insecten gaat dan over manga’s.

Deze biografie zal uit drie delen bestaan (twee in de oorspronkelijke Japanse editie). Elk deel omvat weer een aantal levensjaren van Tezuka. Het eerste deel gaat tot 1945 dat het einde van de oorlog inluidt maar tevens het begin is van Tezuka’s professionele carrière.

Zoals ik reeds vermeldde is Tezuka een icoon in Japan. Deze biografie werd ook bijeengeschreven door een vriend van de mangaka. Het wordt dan wel in de derde persoon verteld maar verwacht hier geen kritische blik op Tezuka. Dat kunnen ze natuurlijk niet maken met een man die de status van God van de Manga heeft. Er zullen dus wel zaken verbloemd worden, maar het is dan aan de lezer alles in de juiste context te plaatsen.

De tekenstijl is perfect nagebootst. We lijken ons wel in een manga van Tezuka te bevinden. Ook is het interessant af en toe enkele van de beginwerken of begintekeningen van Tezuka te kunnen bewonderen.

Deze biografie van Tezuka is in de eerste plaats een interessant hebbeding voor de liefhebber van de mangaka. En dus niet zozeer iets waarmee je de man moet ontdekken. Ben je onbekend met zijn oeuvre dan raad ik je aan om eerst 3 Adolf of Ayako of een andere klassieker van hem te lezen. Ben je echter gecharmeerd door zijn werken en wil je wel eens achter de schermen van zijn leven kijken, dan moet je dit werk zeker overwegen.