Origin

Mangaka: Boichi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 10
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Boichi is ondertussen een erg succesvolle mangaka geworden in Japan, en ook in Frankrijk. Niet in het minst dankzij Sun-Ken Rock, maar ondertussen heeft hij met Dr. Stone ook een bestseller in het “doorsnee shonen” genre. Toch blijft hij vooral tekenen voor een “young” publiek met een spin-off van Terra Formars en het hier besproken sciencefiction epos “Origin”.

Origin speelt zich af in het Japan van 2048 waarin criminaliteit en terrorisme hoogtij vieren. Tokyo is uitgegroeid tot de grootste stad op aarde maar tevens de meest gevaarlijke. In die miljoenenstad volgen we Origin, een vreemd individu met een heel specifieke missie…

Origin blijkt een robot te zijn, maar niet zomaar een robot. Zijn “vader” heeft deze androïde immers geleerd een “zo goed mogelijk leven te leiden”, en dat met het nodige respect voor de mens. Maar dat zorgt al snel voor een conflict met zijn “broers” en “zussen” die een heel andere doctrine volgen.

Acht robots onder leiding van een niet zo goedaardig genie zullen immers een minder rooskleurig doel voor de mensheid voor ogen hebben. Origin zal moeten strijden tegen zijn eigen soort om de mens te beschermen. En daarin zal het niet enkel om brute kracht gaan, maar ook om welke robot het meeste vernuft en het meeste menselijkheid aan de dag zal kunnen leggen.

Origin ligt aan de basis van de creatie van zijn acht broers en zussen en zal het in deze actie-scifi manga op zich nemen om hen een halt toe te roepen.

Een robot die acht andere robots moet opsporen en uitschakelen. Vaag heeft het wat weg van Naoki Urasawa’s “Pluto”, gebaseerd op het werk van Osamu Tezuka, maar laat je niet vangen: Origin komt nergens in de buurt van dergelijk meesterwerk. Origin is een lekker weglezende actiemanga maar onderscheidt zich slechts op één gebied van de middenmoot en dat is dankzij de nog steeds erg geslaagde tekenstijl van Boichi. Wil je eens lekker losgaan met een actievolle sciencefiction manga? Dan kan je Origin overwegen, maar meer heeft deze tiendelige reeks niet te bieden.