Orange Road (Les Tribulations de)

Mangaka: Izumi Matsumoto
Uitgever: J'ai Lu
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 18
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kimagure Orange Road, oftewel Les Tribulations d’Orange Road, oftewel Max et Compagnie, de wat ouderen onder ons zullen deze reeks zeker nog kennen van de Franse televisie. Nostalgie quand tu nous tiens, zoals de Fransen zouden zeggen. Het was de uitgeverij J’ai Lu die inspeelde op de wensen van de kijkers van de tekenfilm en ons deze manga van 18 volumes getekend door Izumi Matsumoto bracht. J’ai Lu is niet altijd gekend om zijn getrouwe vertalingen maar bij Orange Road valt het al bij al nog goed mee, voor zover ik dat kan inschatten natuurlijk.

Orange Road is het verhaal van Kyosuke Kasuga (Max in de tekenfilm) die nog maar eens verhuisd is naar een nieuwe stad. Zijn familie moet steeds maar weer verhuizen omdat ze immers een groot geheim met zich meedragen. Zowat elk familielid kan wat magische trucjes uithalen, en natuurlijk is het van het grootste belang dat niemand dit te weten komt zodat ze toch zoveel mogelijk een normaal bestaan kunnen leiden. Kyosuke doet er dan ook alles aan om zijn toverkunstjes achterwege te houden in het bijzijn van anderen, maar zijn twee zussen denken daar niet altijd hetzelfde over, wat natuulijk af en toe hilarische momenten oplevert.

Kyosuke verkent zijn nieuwe woonplaats en komt daar al snel de vrouw van zijn dromen tegen, Ayukawa Madoka. Het is slechts een korte ontmoeting, maar Kyosuke krijgt wel de rode hoed van Madoka. Het zou het begin worden van een hechte vriendschap…

Tijdens de eerste schooldag ontmoet Kyosuke echter Hikaru, de beste vriendin van Madoka, en voor Hikaru is het liefde op het eerste gezicht met Kyosuke. Kyosuke die natuurlijk de besluiteloze held van het verhaal is, durft niet nee te zeggen tegen de levendige en altijd charmante Hikaru en zo komt het dat hij opgescheept zit met de beste vriendin van zijn grote liefde. Een ouderwetse driehoeksverhouding tot gevolg.

Dat is het verhaal van Orange Road nog eens in een notendop herhaald. De manga is opgebouwd uit verhaaltjes die één of meerdere hoofdstukken duren en natuurlijk is de rode draad de verhouding tussen de drie hoofdpersonages Madoka-Kyosuke-Hikaru. Het zijn de magische krachten van de familie Kasuga die een extra dosis humor geven aan deze romantische komedie zoals we er zoveel kennen in de mangawereld.

De tekenstijl laat echter veel te wensen over. Als je het verhaal niet kent, en niet al vertrouwd bent met de personages zal je moeilijk een band kunnen scheppen met hen. Voor de mensen die de tekenfilm kennen wordt het ook even slikken als ze Madoka, een echt sexsymbool in Japan, getekend zien door de niet zo magische handen van Izumi Matsumoto. Als je je daar echter kunt overzetten wordt het weer genieten van de sterke personages en de oprechte gevoelens die deze manga uitstraalt.

Vooral aan te raden aan de nostalgische lezer dus, de andere zal sneller zijn gading vinden bij Love Hina of I’’s waar hij een tekenstijl terugvindt die hem meer zal liggen.

Toch even vermelden dat vele nummers van Orange Road nog nauwelijks te vinden zijn in de handel en dat ze bij J’ai Lu het woord ‘reprint’ nog niet hebben uitgevonden.