Oh-Roh

Mangaka: Kentaro Miura / Buronson
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Berserk is één van de sterkhouders in de catalogus van Glénat. Het is dan ook niet onlogisch dat de uitgeverij gaat kijken naar ander werk van mangaka Kentaro Miura in de hoop dat ook die manga’s zullen aanslaan bij het grote publiek.

Oh-roh (en het vervolg Oh-Roh-den) is een samenwerking tussen Kentaro Miura die de tekeningen voor zijn rekening neemt en Buronson (Hokuto no Ken, Sanctuary, Lord,…) die het scenario neerpende. Twee kleppers van dat formaat die de krachten bundelen, dat moet toch vonken en vuur geven? We bekijken het van naderbij in deze recensie.

Oh-Roh begint in 1989 en we volgen het verhaal van Kengo, een jonge geschiedkundige, expert in kendo. Als uitdaging gaat hij het gevecht aan met de zijderoute, maar daar wordt hij in een mysterieuze zwarte wolk gezogen en hij lijkt van de aardbol verdwenen.

Kyoko, zijn verloofde, kan maar niet geloven dat Kengo gestorven is en reist hem achterna. Ze doet dezelfde zijderoute die Kengo nam en hoopt een teken van leven te vinden. Ze vindt echter enkel zijn talisman. En op dat moment wordt ook zij verzwolgen door die zwarte wolk die één jaar eerder haar verloofde meenam.

De zwarte wolk blijkt een link te zijn naar het verleden, meer bepaald naar het jaar 1212. Kyoko komt er terecht midden in het veroveringstijdperk van Genghis Kahn. Ze vindt al snel het spoor terug van haar verloofde maar dan beginnen hun avonturen pas echt…

Oh-Roh draait om de geschiedenis van Genghis Kahn en hoe Kengo als geschiedkundige krachtpatser er alles aan zal doen om door zijn terugkeer in de tijd toch geen veranderingen aan onze geschiedenis toe te brengen. Dit zal echter extreme gevolgen hebben voor de keuzes die hij zal moeten maken.

Oh-Roh is heel mooi getekend ook al is het natuurlijk nog niet zo prachtig of gedetailleerd als de laatste volumes van Berserk. Dit werk dateert immers al van eind jaren tachtig en Miura’s tekenstijl is sindsdien nog enorm geëvolueerd.

Het scenario boeit de lezer onmiddellijk en je krijgt een mooi parcours voorgeschoteld dat perfect past in het opzet van dit dubbel one-shot. Ik zeg wel dit ‘dubbel one-shot’ want het is toch echt wel aangeraden om ook het vervolg Oh-Roh-den te lezen. In dat vervolg lezen we hoe het Kengo verder vergaat… Maar daarover meer in de recensie van Oh-Roh-den die dus mogelijk spoilers bevat over het einde van Oh-Roh!

Al bij al is Oh-Roh een degelijke manga die het natuurlijk niet haalt bij de sterkste volumes van Berserk maar die toch genoeg boeit om niet alleen de fans van Berserk te bekoren.