Oh-Roh-Den

Mangaka: Kentaro Miura / Buronson
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Eerder bespraken we op Mangaheuvel de manga Oh-Roh van Buronson (Sanctuary, Hokuto no Ken,…) en Kentaro Miura (Berserk). Oh-Roh-den is het directe vervolg op Oh-Roh en gaat verder waar Oh-Roh ietwat abrupt ten einde kwam.

Kengo maakt een hartverscheurende keuze aan het einde van Oh-Roh en besluit het behoud van de tijdlijn te verkiezen boven zijn persoonlijk belang. Hij zit dus nog steeds vast in het tijdperk van Genghis Kahn. Meer zelfs, hij heeft diens rol overgenomen en voedt zijn zoon op als Qubilai die de sterkste krijger van zijn tijdperk moet worden. Alleen heeft het ukkie meer interesse in tekenen dan in vechten. Het wordt dus nog een hele opdracht voor Kengo die bovendien moet opletten dat hij niets doet dat de geschiedenis drastisch zou kunnen veranderen. Het zwaard van Damocles hangt ook nog steeds boven zijn hoofd aangezien hij weet wanneer Genghis Kahn sterft volgens onze geschiedenisboeken…

Oh-Roh-den gaat dus verder waar Oh-Roh stopte en biedt gewoon ook meer van hetzelfde. Ook dit verhaal leest als een trein en ook al verlopen sommige passages erg snel en mochten bepaalde delen misschien wat dieper uitgewerkt worden, je hebt nergens het gevoel dat iets werd afgehaspeld. Dat heeft misschien ook wel te maken met de vaart waarmee deze manga wegleest. Het leest zo vlot dat je niet altijd stilstaat bij die momenten waarop het verhaal misschien wat dieper mocht worden uitgewerkt.

De geschiedenis blijft van belang in Oh-Roh-den maar de zwarte wolk die de geschiedenis in gevaar brengt zorgt voor nog meer problemen. Meer tijdreizigers zullen immers opdagen. En zij zijn niet allemaal zo bezorgd om het behoud van de tijdlijn…

Oh-Roh-den is verplichte kost voor de lezers van Oh-Roh en blijft van dezelfde kwaliteit. Sommige passages zijn wat minder, maar andere zijn dan weer erg sterk. Het is niet de manga van de eeuw, maar wel een leuke lectuur.