Noritaka

Mangaka: Hamori Takashi / Murata Hideo
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 18
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Noritaka getekend door Hamori Takashi en met een scenario van Murata Hideo is een humoristische actiemanga bestaande uit 18 delen. Vechtersbazen die verschrikkelijke bekken trekken, altijd omringd door wulpse vrouwen en een manga die de nodige dosis zelfrelativering aan de dag brengt. Het is eens wat anders.

Noritaka Sawamura verandert van school en hij hoopt daar een nieuwe start te nemen. Hij is altijd gepest geweest en de anderen gebruikten hem altijd als zondebok en slaafje. Maar nu lacht het leven hem toe. Hij gaat naar de kapper en laat zich de modernste snit aanmeten en met goeie moed gaat hij naar school waar hij hoopt op een nieuw begin.

Het geluk lacht hem al snel toe want naast hem in de klas zit een wel heel bevallig meisje voorzien van alle nodige attributen, zo eigen aan het vrouwelijke geslacht. Miki Nakayama beoefent judo en houdt van sterke mannen. Noritaka zal zich al snel moeten bewijzen en hij ziet maar één mogelijkheid: zich inwijden in een gevechtsport om Nakayama voor zich te winnen. Noritaka is echter het meest magere, krakkemiekeligste mannetje dat je je kan voorstellen en het dutske wordt in elke sportclub de deur gewezen. Tot hij ergens in een uithoek van de school de Shûdo club ontdekt. Hij zal er de geheimen van de muay thaï leren en de schlemiele Noritaka zal uitgroeien tot een gevreesde vechtersbaas… die echter even mager en onhandig blijft.

Het scenario van Noritaka is erg repetitief. Op een of andere manier wordt Noritaka uitgedaagd tot een gevecht met een véél sterkere tegenstander. Die nieuwe sterkste man ter wereld zal al de vroegere tegenstanders van Noritaka in mootjes hakken om even wat indruk te maken. Noritaka doet dan beroep op zijn vindingrijke en befaamde coach die hem dan allerhande op het eerste gezicht nutteloze trainingen zal laten doorstaan, waarna we getuige zijn van het gevecht. Het gevecht wordt na verschrikkelijke beproevingen gewonnen door Noritaka. Zijn vijand zal dan toegelaten worden tot het selecte clubje verslagenen van Noritaka die dienen als punchingball van Noritaka’s nieuwe tegenstander. Want jawel, hierna zal hij weer een stommiteit begaan en weer in een lastig parket terechtkomen dat hem dan opnieuw zal verplichten de handschoen op te nemen tegen de nog sterkstere man ter wereld.

Murata Hideo doet de ronde van de gevechtsporten. Noritaka zal eerst een bokser moeten verslaan, dan komt de zwaargewichtbokser ten tonele die zijn kompaan wilt wreken. Er zijn judoka’s, karateka’s, straatvechters, het hele zootje moet eraan geloven. Maar Noritaka is gewoon te sterk voor hen allemaal.

Noritaka is een karikatuur van een actiemanga. Je mag het allemaal niet te serieus nemen. Dit is bovenal humor. Humor die vooral platvloers is. De bekken die Noritaka trekt zijn zo overdreven dat het verschrikkelijk grappig wordt. Maar dit is natuurlijk een humor die niet door iedereen zal gesmaakt worden. Ook niet direct de meest vrouwvriendelijke manga, de “boing boing” geluidjes die de borsten maken indachtig.

Wat mij het meest bijblijft zijn echter de scènes of de tekeningen waar het er dan “zogezegd” serieus aan toegaat. Die zijn gewoon om te gieren. Noritaka die zich in de film Rocky waant en om Adrienne schreeuwt. Noritaka die met zijn dwaze kop en in een leren jas stoer voor zich uit staart alsof hij in een modemagazine staat. Je moet het echter gelezen hebben om het te snappen, en deze manga lezen is dan ook iets wat ik kan aanraden.