NeuN

Mangaka: Tsutomu Takahashi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 6
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik ontdekte Tsutomu Takahashi al bij al vrij laat, en bovendien ontdekte ik de mangaka met Bakuon Retto, zijn meest persoonlijke, maar daarom niet zijn meest toegankelijke werk. Toch was ik meteen verknocht aan de vlotte stijl van Takahashi. Kan ook NeuN mij overtuigen van het talent van de mangaka?

NeuN speelt zich af in het Nazi-Duitsland van 1940. Adolf Hitler beseft dat het als dictator geen slimme zet is om geen opvolger te hebben en daarom worden er met zijn DNA dertien kinderen verwekt die over de uithoeken van Duitsland bij pleeggezinnen worden ondergebracht. Ons verhaal begint wanneer Himmler opdracht geeft het project te beëindigen en de kinderen te vermoorden…

Neun is het hoofdpersonage en is het ‘negende’ kind van Adolf Hitler. Théo Becker is de Duitse soldaat die als lijfwacht werd meegestuurd met Neun. Neun leeft een rustig bestaan zonder zich van zijn afkomst bewust te zijn, maar wanneer nazi’s zijn pleeggezin, zijn vrienden en zijn hele dorp uitmoorden, wordt zijn afkomst hem duidelijk. Samen met Théo Becker ontsnapt Neun aan de massamoord, maar hoe ontsnap je in Duitsland aan het alziend oog van Adolf Hitler en de SS?

Al snel blijkt er heel wat meer aan de hand te zijn in deze thriller. Niet Himmler, wel Sechs gaf de opdracht om zijn ‘broers’ en ‘zussen’ te vermoorden. Sechs was immers het eerste kind van Hitler dat ‘ontwaakte’ en zijn spirituele krachten ontdekte. Adolf Hitler is hun vader, maar de moeder van de kinderen beschikte ook over heel bijzonder DNA. En die mix zorgde voor een wel héél bijzonder soort übermensch…

Wanneer ook bij Neun een bijzondere kracht ontluikt, gaat de jongen de strijd aan met Sechs. Maar ook het verleden van Théo Becker met de mysterieuze dokter U wint aan belang. En willen Acht en zijn beschermster het gevecht tegen Hitler wel opnemen? Kortom: heel wat stof om een beklijvende manga op ons los te laten!

Tsutomu Takahashi levert hier opnieuw enorm boeiende lectuur op waar zijn specifieke tekenstijl erg goed bij past. Het verhaal is natuurlijk pure fictie maar de rol van gekende historische figuren en de verschrikkelijke achtergrond van Nazi-Duitsland maakt het allemaal natuurlijk des te interessanter om volgen. Aanrader!