Nés pour cogner

Mangaka: Shin’Ichi Sakamoto
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Shin’Ichi Sakamoto zei me niets, maar bleek dat Delcourt/Akata al eerder werk van de man had uitgegeven, namelijk Kiomaru. Het was echter pas met de voorstelling van “Nés pour cogner” dat ik de man ontdekte.

Takeshi Yamato woont en studeert in Tokyo. Maar zijn naam en faam worden hem teveel. Door zijn enorme lid kreeg hij het koosnaampje “de tanker”. Het uitgangspunt van deze manga is dan ook ietwat vreemd. Welke man is er nu rouwig om een enorm lid, denk ik zo? Wel, Yamato had het graag iets normaler gehad. Alle meisjes hebben immers schrik van hem. Bovendien is hij een superieure vechtersbaas en chef van een ‘gang’ waardoor hij enkel door mannen omringd wordt. Waar is de vrouwelijke affectie die hij zo broodnodig acht in zijn leven?

Hij neemt het heft in eigen handen en verlaat Tokyo. Hij zal een nieuw leven opbouwen, ver weg van straatgevechten, en het geheim van zijn enorme lid zal nooit ontsluierd worden! Tot zover zijn goede intenties want dit was geen manga geweest mocht zijn geheim al niet vanaf de eerste pagina’s ontdekt worden door… de grootste vechtersbaas van zijn nieuwe school. Yamato kan zijn droom een normaal leven te leiden al onmiddellijk opbergen!

Het stadje waarin Yamato terecht is gekomen heeft echter een eeuwenoude traditie die nog steeds in ere wordt gehouden. Eenmaal per jaar wordt er een groots gevecht gehouden waaraan alle stoere mannen uit de streek meedoen. Hij die als laatste rechtstaat zal gedurende één jaar de titel krijgen van Masuraou. De Masuraou zal het respect genieten van alle bewoners, zal gratis kunnen eten en shoppen en bovendien… liggen alle vrouwen aan zijn voeten! Yamato’s hoop laait weer op…

Nés pour cogner is een typische Akata titel. De combinatie van traditionele gevechtsporten en een welgekomen dosis humor zien we wel vaker bij de keuzes van Dominique Véret. Waar Yamato nog een echte straatvechter is zullen zijn tegenstanders immers maar al te vaak klassiek geschoold zijn in karaté, judo, en diens meer. Het uitgangspunt van de Japanner met het enorme lid waar de vrouwen bang voor zijn is ook weer iets dat je enkel in een manga kan tegenkomen.

Deze zevendelige serie biedt echt wel genoeg vertier om je aangenaam mee bezig te houden. Natuurlijk is dit niet de manga van de eeuw en zal de meerwaarde zoeker elke vorm van diepgang missen, maar qua ontspanning scheert Nés pour cogner hoge toppen.

De fans van bijvoorbeeld Noritaka zullen dit best wel weten te smaken. Nés pour cogner is echter minder gericht op de gags en de hilarische moves. De reeks is qua gevechten en sfeer toch net dat tikkeltje serieuzer dan Noritaka.

Kortom, een aanrader voor de liefhebbers van manga’s “met ballen”.