Neon Genesis Evangelion

Mangaka: Yoshiyuki Sadamoto
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 11
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Neon Genesis Evangelion heeft vooral een cultstatus in het animewereldje. De anime gemaakt door de Gainax studio kan beschouwd worden als één van de reeksen die de jaren negentig getekend hebben. Glénat geeft ons nu ook in het Nederlands de mogelijkheid kennis te maken met de manga die het verhaal vertelt door de ogen van Shinji Ikari.

Een meteorietinslag in het jaar 2000 zorgt voor een ongekende catastrofe in de geschiedenis van de mensheid. Maar de mens is taai en komt de rampspoed te boven. Dit verhaal begint in 2015 wanneer een nieuwe ramp zich aanbiedt…

De aarde wordt aangevallen door ‘Engelen’. Het zijn hier echter geen vrolijke, Bijbelse figuurtjes met naarstig heen en weer flapperende vleugeltjes. Nee, het zijn echte vechtmachines die door niets te stuiten lijken. Gelukkig heeft de mens in het grootste geheim gewerkt aan EVA’s. Deze polyvalente vechtmachines bestuurd door enkele jongeren hebben de toekomst van de mensheid in handen.

Het hoofdpersonage is dus Shinji Ikari. Hij is de zoon van de bedenker van de EVA’s maar heeft een onbestaande band met zijn vader. Het vroege overlijden van zijn moeder en het gebrek aan enige bevestiging van zijn vader, maken van Shinji een lusteloze jongen. Tegen wil en dank in zal hij een van de EVA-piloten worden.

Het verhaal speelt zich grotendeels af rond de basis waar de EVA’s gestationeerd zijn. Een belangrijk personage naast Shinji is Rei. Ook zij is een EVA-pilote, en ondanks haar asociale karakter lijkt ze meer gevoelens te ontlokken bij Shinji’s vader dan diens zoon zelf. Het voortbestaan van de hele mensheid rust op Shinji’s en Rei’s schouders maar beide kan je moeilijk als helden beschouwen.

Evangelion is een mecha-reeks die echter vooral draait om de karakterontwikkeling van de hoofdpersonages. Zelf toon ik niet echt veel interesse in mecha-reeksen, maar het mecha-gedeelte in Evangelion heeft me nog nooit gestoord. De gevechten slepen dan ook helemaal niet aan. De personages vormen duidelijk het zwaartepunt van deze manga.

En die personages zijn allemaal erg boeiend. Soms wat cliché, allesbehalve helden, maar wel levensecht. De evolutie die ze doormaken is ook erg leuk om zien en is beter uitgewerkt dan in de doorsnee shonen.

Of Neon Genesis Evangelion even sterk is als de anime kan ik niet inschatten aangezien ik de anime niet gezien heb. Wat ik wel weet is dat de manga enorm boeit en wegleest als een trein!

In het Frans verschijnen er ook verschillende spin-offs van de serie. Of deze ook ooit in het Nederlands zullen verschijnen is nog maar de vraag, en of die even sterk uit de hoek komen is natuurlijk ook erg twijfelachtig. Maar deze NGE is alvast een echte aanrader.