Nekomajin

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We hebben hier op de Mangaheuvel ooit een Akira Toriyama week gehad waarin we elke dag een review van de immens populaire mangaka publiceerden. Daarmee waren we wel onmiddellijk door al z’n werk heen. Buiten zijn gekende reeksen Dragon Ball en Dr. Slump heeft de man immers enkel wat one-shots en kortverhalen geschreven.

Na het moeilijke einde van Dragon Ball dat Toriyama eindeloos moest rekken onder zachte dwang van de Japanse uitgeverij, besloot Toriyama nooit nog aan een langdurige reeks te beginnen. Kortverhaaltjes en one-shots waren voldoende om z’n creatieve brein bezig te houden. Dragon Ball was echter zo belangrijk geweest in z’n carrière dat hij er op een bepaald punt toch naar teruggreep. Maar dan niet op de meest voor de hand liggende manier…

Nekomajin is een bundel kortverhalen die Dragon Ball parodieert op een wel erg ludieke wijze. Nekomajin heeft immers heel wat weg van Buu uit het laatste deel van Dragon Ball. Deze ronde kat met de sexy laarsjes zal de rode draad vormen in dit one-shot vol humoristische kortverhalen.

De eerste verhaaltjes halen een bedenkelijk niveau. Eigenlijk is het allemaal niet zo grappig als we van Toriyama gewend zijn, en als we van Toriyama mogen verwachten – zijn status in acht nemend. Hij haalt zelden het niveau van bijvoorbeeld Cowa.

In de tweede helft van de bundel begint Toriyama echter aan vijf hoofdstukken getiteld Nekomajin Z. En deze verhaaltjes halen het niveau van de bundel gelukkig wat naar boven. Toriyama laat zich volledig gaan in de absurditeiten en alhoewel hij soms een wat te gemakkelijke pointe kiest en bij momenten erg voorspelbaar is, is het best wel leuk om al die bekende guest stars uit Dragon Ball te zien passeren.

Nekomajin is een vermakelijk one-shot dat ons weer doet genieten van de typische Toriyama humor maar je mag hier dan ook weer niet méér van verwachten. Dan zou het lezen van Nekomajin wel eens een teleurstelling kunnen worden. Zeker ook omdat de manga wordt uitgegeven in een groter formaat met kleurenpagina’s in het begin wat de prijs natuurlijk verhoogt.

Nekomajin is een parodie en dus enkel aan te raden aan de fans van de mangaka en dan vooral de fans van zijn cultserie Dragon Ball. Het zullen echter ook enkel de fans van Toriyama zijn die van Nekomajin kunnen genieten want dit is allesbehalve z’n meest geïnspireerde werk. Een leuk hebbeding voor de fans, meer niet.