Negima!

Mangaka: Ken Akamatsu
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 12
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ken Akamatsu kennen we natuurlijk vooral van Love Hina. Deze reeks overstijgt vooral door de populaire anime het wereldje van de doorsnee manga- en animefans. De serie bereikte al snel een cultstatus. Akamatsu probeert met Magister Negi Magi (Mahou Sensei Negima) het succes van Love Hina nog eens over te doen. En om zijn fans niet af te schrikken – of om het zichzelf niet moeilijk te maken – probeert hij zo weinig mogelijk van de succesformule af te wijken. Jawel, Negima houdt de Akamatsu traditie hoog en is een zogenaamde “harem”-manga. Een manga waarin het mannelijke hoofdpersonage omringd wordt door een meute knappe meisjes die hem aanbidden, ook al is hij een verschrikkelijke loser.

Akamatsu is zoals steeds weinig origineel in zijn manga. Bij Negima doet hij bij zijn vertrouwde basisidee een snuifje Harry Potter – om zich toch maar niet te pijnigen over een vernieuwende invalshoek. Negi Springfield is 10 jaar en werkt volop aan een carrière als tovenaar. Je moet íets doen in het leven! Zijn laatste opdracht bestaat erin Engelse les te geven aan een meisjesschool. En zo begint ons verhaal…

Negi staat voor een klas vol 15-jarige meisjes. Meer dan dertig deernes die natuurlijk grote ogen trekken als ze vaststellen dat hun nieuwe “sensei” een klein ukkie is, maar al snel vinden ze hem erg kawaï en knuffelen ze hem dood. Hij doet dan ook erg zijn best onze Negi! Hij wil toch slagen voor zijn tovenaarsexamen, of niet?

Als bij toeval komt hij na de schoolse uren terecht in het complex waar de meisjes overnachten. Het zal er natuurlijk komische en/of perverse toestanden regenen. Maar al snel rijzen er enkele vragen op die onze aandacht eisen. Wat is de rol van de vader van Negi? De mysterieuze Meester Thousand is niet zomaar de eerste de beste. En de zus van Negi, welke rol zal zij spelen? En was het echt nodig een perverse hermelijn te introduceren in het verhaal? Schattige, pratende beestjes zijn wel tof, maar een kettingrokend fret-achtig wezen dat kinderondergoed steelt om in te slapen is er misschien wat over.

En zo komen we bij een hekel punt van Negima. Het gaat hier om een 10-jarig jongetje dat bij wijze van spreken aangerand wordt door een meute 15-jarige meisjes. En als het dát niet is dan is het dat jongetje dat in compromitterende situaties verzeild raakt met de meisjes. Als je hier bij stilstaat dan kan je het wel vergeten om hier humor in te zien. Hier zijn het geen pubers, en al zeker geen jong-volwassenen, het zijn hier gewoon nog echte kids. Waar het bij Love Hina nog beperkt werd tot enkele kinderen in de hoofdharem van Keitaro, dan is dit hier wel even anders. Steeds weer die ontblotingen, steeds weer die zinspelingen op perverse situaties. Je zou er ongemakkelijk van worden.

De fans van Akamatsu, die vaak zelf nog erg jong zijn, zullen hier best hun gading in vinden. Negima moet niet veel onderdoen qua plot en karakters voor Love Hina. Vond je Love Hina goed en was je het niet beu op het einde dan kan je ook deze reeks eens proberen. Begon Love Hina je echter te vervelen na telkens weer dezelfde situaties te hebben gezien, dan loop je beter met een wijde boog om Negima heen want dit is gewoon meer van hetzelfde. En zoals gezegd, je moet je er wel kunnen overzetten dat dit alles gebeurt met kinderen in de hoofdrol…