Necromancer

Mangaka: Moonkey
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 0
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

DYS van Moonkey hebben we erg gepromoot op Mangaheuvel. Moonkey is niet voor niets de eerste Belgische ‘mangaka’ en DYS speelt zich bovendien af in onze eigen hoofdstad. We wisten zelf een interview te ontfutselen aan de drukbezette Moonkey en dat kan je nalezen in ons tweede MangaHeuvelMagazine. Het vierdelige DYS kende al een hele poos geleden zijn ontknoping en Moonkey is eindelijk klaar om zijn tweede serie aan de wereld te tonen: Necromancer.

Het lijkt alsof de Apocalyps nabij is. Sinds enkele weken komen de doden weer tot leven. In het begin waren het slechts enkele uitzonderingen die pas overleden waren, maar nu komen ze met bosjes weer uit de grond! Wat is er aan de hand?

Kael is een student op de Mont-Saint-Michel. De vijftienjarige puber is nogal een losbol maar er huist een enorme kracht in hem. Natuurlijk zijn de vele wijzen op de Mont-Saint-Michel druk bezig de recente gebeurtenissen te onderzoeken. Tijdens een raad van wijzen zoeken ze naarstig naar een verklaring maar ze worden opgeschrikt door enkele vreemde demonen die hun opwachting maken… De demonen zijn op zoek naar Kael en naar een geheimzinnig artefact. Wat is er aan de hand? Wat drijft hen, zou Paul Jambers opwerpen.

Necromancer staat bol van de mysteries die met mondjesmaat op de lezer losgelaten worden. Wanneer er ook vuur uit de hemel naar beneden komt, lijkt de Apocalyps echter onafwendbaar…

Moonkey heeft enorme vooruitgang geboekt qua tekenstijl. De nog wat houterige penseeltrekken van DYS maken in Necromancer plaats voor een aangename, volledig beheerste tekenstijl. Qua scenario heeft Moonkey enorm veel onderzoek verricht om Necromancer zo geloofwaardig mogelijk te maken. Reizen naar de Mont-Saint-Michel en het uitpluizen van tientallen naslagwerken moeten van Necromancer een boeiende strip maken.

Toch kan dit eerste volume niet over de ganse lijn overtuigen. Het ritme zit niet altijd even goed en ook de dunne lijn van grappige momenten ten opzichte van de ernstige achtergrond wordt soms overschreden. Maar een dergelijk groots opgezette plot heeft een introductie nodig en misschien valt alles beter in z’n plooi naarmate de reeks vordert. We gunnen Moonkey en Necromancer alvast het voordeel van de twijfel.

Wat we hier op Mangaheuvel ook weer appreciëren is het feit dat Moonkey na Brussel nu de actie verplaatst naar het Franse Mont-Saint-Michel. We juichen het toe als Europese artiesten hun setting in Europa zoeken en hun verhaal niet proberen te plaatsen in de Japanse maatschappij. Daar hebben we al legio Japanse mangaka voor!