Nausicaä

Mangaka: Hayao Miyazaki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Nausicaä de la Vallée du vent is een manga van de hand van Hayao Miyazaki. De naam Miyazaki doet natuurlijk een belletje rinkelen bij de anime fans want hij is het die ons pareltjes als Princess Mononoke en Spirited Away leverde. Maar hij heeft dus ook een pareltje op zijn actief in de mangawereld, met name Nausicaä.

Nausicaä is de prinses van een kleine nederzetting. Het meisje is nog jong maar geeft blijk van een snelle, ontwikkelde geest en heeft vooral veel voeling met al wat leeft, zowel mensen als planten en insecten.

De mensheid is immers niet meer zoals we die nu kennen. Nausicaä is een apocalyptische manga die zich afspeelt na de Zeven Dagen van het Vuur, een oorlog die de indsutriële wereld geheel vernietigde. Wat overbleef waren resten van een eens machtige beschaving die terug van nul moest beginnen, en dat in een totaal veranderde omgeving. Pollutie veranderde het aanzicht van de aarde die evolueerde naar een woestijnachtig gebied dat alsmaar sneller werd opgeslorpt in een groot bos waarin geen menselijk leven mogelijk was. In het bos leefden gemuteerde insecten die de vooruitgang van het bos versnelden door de sporen te verspreiden.

De mensheid heeft echter niet geleerd uit zijn fouten uit het verleden en de twee grote rassen in de nieuwe wereld, de Tolmeken en de Dorks hebben elkaar de oorlog verklaard. Nausicaä zal ten strijde trekken in plaats van haar zieke vader nadat hun bondgenoten de Tolmeken hulp hebben geëisd. Al snel maakt het meisje kennis met Kushana, de prinses van de Tolmeken waarmee ze samen ten strijde trekt maar Nausicaä zal haar eigen agenda afwerken en zal zich niet zomaar voor de kar van de Tolmeken of de Dorks laten spannen. Nausicaä ziet in dat er iets fundamenteels moet wijzigen en met haar onaangetast geloof in de natuur voert ze haar eigen oorlog.

Nausicaä is een echt epos, een prachtig verhaal dat leest als een legende. Het is een ijzersterk verhaal dat je raakt, dat je ontroert, dat je bij de keel grijpt. Levensechte personages die elk hun rol in het verhaal vervullen, aangrijpende emoties, een scenario dat klopt als een bus. Nausicaä is een klassieker en overstijgt het doorsnee mangagevoel, en ook het doorsnee mangapubliek. En ook de tekenstijl volgt. Hier geen grote ogen of lange benen. Geen grote borsten en bloedneuzen. Alles wat typisch manga is ontbreekt hier. Je hebt gewoon een universeel verhaal dat overblijft. De jonge lezer mag er zeker aan beginnen maar Nausicaä is toch meer iets voor de al wat oudere lezer.

Deze zevendelige reeks begint met redelijk wat optimisme en lijkt soms een wat naïeve boodschap te verkondigen. Maar naarmate het verhaal vordert krijg je een ongemakkelijk gevoel en duiken er ook elementen op die een meer pessimistische noot achterlaten wat het realisme van de manga alleen maar ten goede komt.

De boodschap staat centraal in Nausicaä maar juist omdat ze omringd wordt door een ijzersterk verhaal met aangrijpende personages komt het nooit over als belerend. Miyazaki vindt hier perfect de balans en dat is dan ook één van de redenen waarom Nausicaä kan verheven worden tot het status van klassieker. Een andere reden is toch wel het charisma van het personage Nausicaä. Ik zou het kunnen proberen onder woorden te brengen maar woorden kunnen deze manga niet omvatten. Lees Nausicaä de la Vallée du vent en oordeel zelf. Je zal niet teleurgesteld worden.