Naruto

Mangaka: Masashi Kishimoto
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 24
Volumes Japans: 30
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Naruto van Masashi Kishimoto is een shonen van de nieuwe generatie, de generatie die het tijdperk na Dragon Ball en City Hunter moest inluiden. Samen met andere shonen manga waarvan er ook al veel vertaald zijn, denken we maar aan Hunter X Hunter, Hoshin, One Piece, Shaman King, etc., moest Naruto een nieuw elan geven aan de traditionele shonen manga. Wat Naruto onderscheidt van die andere titels is het ninja-aspect. En wat al snel opvalt is dat sandalen weer in zijn bij ninja’s…

Net zoals bij elke zichzelf respecterende shonen verhaalt Naruto over een jongen die op zoek is naar zichzelf en zijn krachten. Naruto, want jawel dit is tevens de naam van het hoofdpersonage, is een ninja-in-spe die ervan droomt Hokage te worden, de hoogste rang in de ninjahiërarchie. Maar Naruto is een wees en hij wordt allesbehalve serieus genomen op de academie. Hij valt enkel op door zijn streken en zijn grote mond, maar kan zijn immens vertrouwen in zichzelf nooit waarmaken tijdens de les. Deze zelfingenomenheid is echter slechts schijn, want Naruto is erg eenzaam en voelt ook wel hoe het hele dorp hem verstoot. Natuurlijk hebben de dorpelingen een reden om Naruto met argusogen te bekijken, daar zit immers zijn duister verleden voor een groot deel tussen. Naruto heeft namelijk de krachten in zich van een demon die het dorp heeft aangevallen en dat weet zowat het hele dorp behalve onze held zelf.

De eerste volumes van Naruto hebben mij niet kunnen bekoren. We hebben het allemaal al wel eens eerder gelezen en de clichés worden zo erg uitgespreid dat het beschamend wordt. En toch is dit één van de best verkopende manga in Japan. Ik heb dus de moeite genomen om verder te lezen en ik moet toegeven dat de manga in positieve zin evolueert. Vanaf de latere volumes zal het verhaal beklijvend worden. De verschillende nevenpersonages worden dan beter uitgediept, zowel hun achtergrond als hun gevechtstechnieken, en je krijgt echt het gevoel dat al het voorgaande slechts een inleiding was om dan later te ontbolsteren tot iets wat een klassieker kan worden.

Naruto wordt zowat aanzien als de echte opvolger van Dragon Ball. De tekenstijl is in ieder geval zeer degelijk maar weet mij toch niet echt te bekoren. Ik krijg geen voeling met enkele hoofdpersonages, vooral het design van Naruto stoort mij enorm, en dan is het moeilijk om een positieve indruk over te houden aan de stijl. Het blijft mij misschien ook allemaal wat te traditioneel. De meeste shonen manga kunnen mij niet echt meer plezieren en Naruto heeft het daar nog moeilijker mee. Naruto is het moedige maar ietwat domme hoofdpersonage dat wel talent heeft doch vooral wordt gekenmerkt door zijn overdosis moed, en die de eer eigenlijk moet laten aan Sasuke, de teruggetrokken en supersterke einzelgänger met het duister verleden en zinnend op wraak. En hun groepje wordt aangevuld met Sakura, het meisje die vooral intelligent is maar het qua fysieke kracht moet afleggen tegen haar twee mannelijke kompanen en die vooral dient om aan te tonen hoe knap en mannelijk Sasuke wel is.

Naruto is een goede, doch erg klassieke shonen manga. Voor een beginnend mangalezer is dit een ideale instapmanga. Anderen zullen het misschien allemaal te repetitief en te weinig origineel vinden. Het moet echter gezegd: de tekenstijl is fijn en het verhaal leest vlotjes weg.