Nanja Monja

Mangaka: Shizuka Ito
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 6
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Fervente Heuvelaars weten al langer dan vandaag dat ik me soms louter door een cover kan laten leiden en dat ik sowieso al een zwak heb voor ‘landelijke’ manga. Als er dan een manga wordt aangekondigd met op de cover van het eerste volume een imposante boom en een vrolijke bende tegen een groene achtergrond, dan weet je wel dat ik me heb laten verleiden…

Taro beleeft een zorgeloze jeugd in een idyllisch, afgelegen dorpje. Wanneer zijn grootvader sterft blijft hij plotseling alleen achter. Veel tijd om hier bij stil te staan heeft hij echter niet want niet lang daarna wordt zijn leven overhoop gehaald door de komst van een klein meisje. Een heel klein meisje. Laat ons zeggen, een meisje van 15 centimeter groot.

Al snel komt Taro erachter dat het meisje zo klein is geworden door van de reeds eerder vermelde grote boom te vallen, de Nanja Monja. Het mysterie van het mini-meisje wordt er niet eenvoudiger op door de geheimzinnige hanger die ze draagt (lees: meesleurt, gezien haar gestalte) en die duidelijk een belangrijke rol te vervullen heeft. En dan gaat het hek helemaal van de dam en doemt er zowaar een volledig leger mini-mensjes op vanonder de Nanja Monja!

Nanja Monja wordt soms – niet onterecht – vergeleken met Ghibli’s klassieker Totoro. Het is een warme manga, vervuld van bosgeesten, die ons volledig doet wegdromen. We worden ondergedompeld in het dagelijkse leven van de mini-mensjes die zo goed wordt beschreven dat je je zelf ook 15 centimeter klein acht.

De tekenstijl ondersteunt de universele boodschap door niet typisch manga over te komen. Het is een heel mooie, eveneens warme, tekenstijl die redelijk uniek is. De manga kan overduidelijk een breder publiek aanspreken dan het doorsnee mangapubliek.

Nanja Monja kent een enorm sterk eerste volume dat als introductie geldt. Nadien pas wordt de rode draad op gang getrokken en verliest de manga een tikkeltje van de groene magie, maar gelukkig blijft het geheel overeind en wordt dit allemaal rechtgetrokken in de loop van het verhaal. Nanja Monja is een onbekende titel die echter onverwacht sterk uit de hoek komt. Ideaal om bij weg te dromen!