Nana

Mangaka: Ai Yazawa
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 11
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Nana van Ai Yazawa is een erg recente shojo manga die nu ook wordt uitgegeven in het Frans bij de samenwerking van Delcourt en Akata. Het is het verhaal van twee jonge vrouwen van 20 jaar die allebei Nana heten en elkaar zullen ontmoeten in de trein naar Tokyo waar ze een nieuw leven willen starten.

Het eerste volume van Nana is eigenlijk een inleiding. Je krijgt er twee kortverhalen voorgeschoteld waarin je kennis maakt met de achtergrond van de twee Nana’s. Je leert hun vrienden kennen en hun beweegredenen. Ai Yazawa schreef dit eigenlijk als een one-shot maar vond dan ineens de inspiratie om er een langdurige reeks van te maken. Na volume één blijf je dus met een raar gevoel achter. Hoe gaat dit verhaal verder? Gaat Yazawa niet teveel moeite moeten doen om al die personages die niets met elkaar te maken hebben bij elkaar te brengen? En dan krijg je de volgende volumes onder ogen en merk je al snel dat ze daar wonderwel in slaagt.

Nana Komatsu is een beetje een naïef meisje, nogal dromerig ook, en vooral erg pushy. Ze is erg afhankelijk van haar vrienden en heeft het moeilijk haar eigen persoonlijkheid af te bakenen. Ze wordt ook verliefd op alles wat een beetje knap en lief is. Maar dan leert ze Shôji kennen, een knappe jongen die immens veel van haar houdt, maar eigenlijk even ongemakkelijk met zijn gevoelens omgaat als Nana zelf. Ze passen dus wel bij elkaar.

De tweede Nana, Nana Osaki, is een debuterende zangeres die zowat het tegenovergestelde is van de andere Nana. Een sterke persoonlijkheid die er ook door haar punklook erg hard uitziet. Ze had een relatie met Ren, de bassist van het groepje waar ze bij speelde, maar Ren verlaat haar om bij een bekende groep te spelen in Tokyo. Op het eerste gezicht zijn Nana² dus erg verschillend, en toch vinden ze elkaar in Tokyo, leren ze elkaar appreciëren en vullen ze elkaar perfect aan.

Nana is een redelijk realistische shojo manga. Nana Komatsu is nu misschien niet echt uit het leven gegrepen, maar toch is het hier geen melig liefdesverhaal. Ook de erg realistisch getekende gezichten maken van deze manga een puur plezier voor het oog. Je leeft echt mee met de personages en hebt echt het gevoel een band met hen te creëeren. Onmiddellijk val je voor de charmes van Nana Komatsu om je op andere momenten te ergeren aan haar impulsief en naïef gedrag. Na een tijdje merk je op dat ook de andere Nana haar kwaliteiten heeft, maar dat je die wat dieper moet zoeken, net zoals in de manga ook wordt weergegeven. Nana Komatsu die bij haar eerste ontmoeting met Nana Osaki al heel haar leven uit de doeken doet, terwijl ze lang moet wachten om haar nieuwe vriendin te doorgronden.

Nana is een echt pareltje dat je moet gelezen hebben. De tekenstijl is erg realistisch, alhoewel armen, benen en hals wel erg rekbaar zijn, en zal elke lezer kunnen bekoren. Het verhaal is erg sterk en ook de personages zijn goed uitgewerkt. En dan is er ook nog die aanstekelijke dosis humor die ervoor zorgt dat de manga zich niet al te serieus gaat nemen. Schitterend gewoon.