Najica

Mangaka: Tashiro Takuya
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

4.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Génération Comics heeft erg sterke reeksen in hun catalogus. Denken we maar aan 20th Century Boys, Planètes, Angel Heart, Mars, en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Een andere rode draad in hun catalogus zijn de titels waar babes met weelderige boezems de covers kleur geven. Dan denk ik aan titels zoals Ikkitousen, Peridot, Enfer et Paradis,… En jawel, deze Najica hoort thuis in dat laatste rijtje. Het spijtige aan die babetitels is dat de grootte van de boezem meestal omgekeerd evenredig is aan de kwaliteit van het scenario. Is dat ook het geval voor Najica en aan welke cupmaat moeten we ons verwachten?! Vragen die ons als lezer zeker en vast bezighouden.

De babes met weelderige boezem zijn echter niet het enige dat ons doen twijfelen aan de intrinsieke kwaliteit van het boekje. De serie is ook een adaptatie van een anime die door het leven gaat onder de naam Najica Blitz Tactics. De anime is van de hand van Studio Fantasia die ook al Agent Aika voor hun rekening namen.

Het is echter tijd om het scenario eens onder de loep te nemen. In Najica volgen we… Najica. Zij is zogezegd iemand die werkt voor een cosmeticabedrijf maar in werkelijkheid gaat ze door het leven als een spion van wereldfaam. De dekmantel is origineel gevonden, dat moet iedereen toegeven. Origineel maar wel lachwekkend.

Najica werkt niet alleen. Haar partner in crime is de al even bevallige Lyra. Lyra is niet zomaar de eerste de beste mens van vlees en bloed, nee, het is een Humalite – een soort cyborg.

Het toeval wil dat Lyra langzaamaan gevoelens begint te koesteren voor Najica. En toch slaagt de serie er in nergens een sexscène tussen de twee in te lassen in de drie volumes die Najica telt. Verbazingwekkend!

Over de oorsprong van de Humalites tasten Najica en haar bazen nog in het duister en ze gaan dus op zoek naar de vrouwelijke professor die aan de basis ligt van deze Humalites met bovenmenselijke krachten. Dat is de rode draad in het verhaal maar die komt pas op gang in het laatste deel. De eerste twee deeltjes bestaan uit losstaande verhaaltjes die eigenlijk weinig tot niks bijbrengen aan de plot.

En daarmee is het meeste gezegd. We kunnen moeilijk zeggen dat Najica een slecht scenario heeft, het scenario is gewoon onbestaande. Of mensen die de anime gezien hebben deze reeks beter zullen smaken kan ik niet zeggen, maar het zou me verbazen.

De tekenstijl is zeker niet slecht hoor, maar nergens baanbrekend en ultraklassiek voor het genre. Je legt het boekje neer en een minuut nadien weet je al niet meer hoe Najica eruitzag. Een leeg omhulsel dat dus wel past bij de rest van de serie.

Najica is een manga die enkel het leven heeft gezien om de mensen die de anime leuk vonden nog wat geld af te troggelen. Niet echt iets dat ik kan aanraden…