My Home Hero

Mangaka: Naoki Yamakawa / Masashi Asaki
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 14
Volumes Japans: 17
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

My Home Hero is een seinen thriller uit de stal van Kodansha die naar het Frans vertaald werd door uitgeverij Kurokawa. Mij beviel de premisse wel dus ging ik overstag, maar hoe enthousiast was ik na lectuur van deze manga van scenarist Naoki Yamakawa en tekenaar Masashi Asaki?

Tetsuo Tosu is een doordeweekse salaryman wiens enige verzetje bestaat uit zijn passie voor detectiveromans. Zijn relatie met zijn dochter verloopt moeizaam. Vroeger waren ze twee handen op één buik, maar nu Reika studeert lijkt ze te rebelleren en alsmaar afstandelijker te worden. Maar wanneer Reika plots opduikt met een blauw oog gaat het vaderhart van Tetsuo plots heel wat sneller slaan. Wie heeft het aangedurfd zijn dochter te slaan?

Niemand minder dan Reika’s vriendje Nobuto blijkt degene te zijn die haar mishandeld heeft. Maar wanneer Tetsuo meer te weten wil komen over die Nobuto ontdekt hij dat het vriendje van zijn dochter deel uitmaakt van een yakuzaclan die het gemunt heeft op het fortuin van zijn schoonouders… Maar dan loopt alles grondig fout…

In het appartement van Reika komt het tot een confrontatie tussen vader en vriendje. Tetsuo beseft dat zijn dochter in groot gevaar verkeert en ziet slechts één oplossing: hij moet zich van Nobuto ontdoen. Tetsuo verrast Nobuto en vermoordt hem…

My Home Hero is het verhaal van Tetsuo die als brave huisvader alles over heeft om zijn gezin veilig te stellen. Nooit had hij echter gedacht dat hij daarvoor ooit een moord zou moeten begaan. Met de hulp van zijn echtgenote Kasen zal hij de strijd met de yakuza aangaan om hun dochter te beschermen. Want Nobuto bleek niet zomaar het eerste het beste maffiahulpje te zijn…

Nobuto was immers de – toegegeven: moeilijke – zoon van een hoge pief bij de yakuzaclan. En Tetsuo komt al snel op de radar van de maffia. Maar zolang er geen lijk gevonden wordt, is er geen moord. Toch?

Deze manga wordt een kat-en-muisspelletje tussen Tetsuo en de maffia. De maffia is ervan overtuigd dat Tetsuo niet zuiver op de graat is, maar zolang er een kans bestaat dat Nobuto levend wordt teruggevonden kunnen ze Tetsuo niet veel doen.

En zo moet Tetsuo al het vernuft dat hij opdeed tijdens het lezen van detectiveverhalen aanboren om de maffia op een dwaalspoor te brengen. Tetsuo zal moeten misleiden en manipuleren en dat allemaal terwijl hij omgaat met gevaarlijke misdadigers. En bovenal: dit alles moet hij zien te verbergen voor zijn dochter, want anders is alles voor niets geweest.

My Home Hero weet je als lezer enorm te boeien. Eén van de sterke punten aan deze manga is dat het allemaal relatief realistisch blijft. Zowel Tetsuo als de yakuza maken wel eens fouten die dan rechtgezet moeten worden. Tetsuo heeft wel wat theoretische kennis over speurwerk, maar dat in de praktijk omzetten, lukt hem niet altijd. En daardoor komt de plot toch wat geloofwaardiger over…

Ook is het een goed voorbeeld hoe het leven van een saaie salaryman plots overhoop wordt gegooid door een simpel toeval. Hoe ga je daarmee om als mens? Als vader? Als echtgenoot? En net daar blijft alles soms wel wat ‘kil’. Het scenario biedt aandacht aan het menselijke aspect. Het maffialid heeft óók ouders die van hem houden, maar echt goed wordt dat niet overgebracht. Daarvoor is de inzet voor Tetsuo misschien te hoog, maar de wat kille tekenstijl helpt daar evenmin bij.

Al bij al is dit verplicht leesvoer voor wie houdt van een goede thriller of zelf graag meedenkt aan hoe je aan het ergste kan ontsnappen dankzij inventiviteit en manipulatie.