My Hero Academia

Mangaka: Kohei Horikoshi
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 9
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We beleven echt een scharnierpunt in de mangawereld. Eindelijk lijkt de aflossing van de wacht er te komen. Ook na het tijdperk van de grote drie, Naruto, One Piece en Bleach, lijkt de mangatoekomst er rooskleurig uit te zien. We schreven eerder al over het One-Punch Man fenomeen, maar ook My Hero Academia is een manga die de fakkel kan overnemen.

Niet alleen in Japan zorgen One-Punch Man en My Hero Academia voor een frisse wind. Ook in Frankrijk lijken beide shonen reeksen te zorgen voor een kanteling van het evenwicht tussen de Franse uitgeverijen. Waar Kana en Glénat sinds jaar en dag de grote shonen-titels naar zich toe trokken, komt One-Punch Man terecht in de catalogus van Kurokawa en belandt My Hero Academia bij Ki-oon. Ki-oon en Kurokawa zijn de rijzende sterren onder de Franse manga-uitgeverijen en lijken met deze twee titels goud in handen te hebben. Ze zullen de kans om Kana (Naruto) en Glénat (One Piece, Bleach) van de troon te stoten niet laten liggen.

My Hero Academia vertelt het verhaal van opdondertje Izuku Midoriya. Hij leeft in een wereld waarin superkrachten heel normaal zijn geworden. Maar liefst 80% van de wereldbevolking bevat een of andere super power. Daardoor is er een echte opmars aan superhelden ontstaan, maar natuurlijk gebruiken heel wat vilains hun krachten ook voor het kwade. Om de helden optimaal voor te bereiden op hun strijd tegen de slechteriken werd de Hero Academia opgericht. En daar zal Izuku Midoriya terecht komen… Alleen… behoort hij tot de enkelingen zonder enige vorm van superkracht. Hoe weet hij zich staande te houden op de competitieve superheldenschool waar alles in het teken staat van super powers?

Meer nog dan One-Punch Man lijkt My Hero Academia alles in huis te hebben om het grote publiek te overtuigen van haar kwaliteiten. Waar One-Punch Man toch iets meer focust op de typische humor, gaat My Hero Academia echt voluit voor de universele shonen waarden. Dankzij het superheldenthema zal My Hero Academia het bovendien ook erg goed doen in de westerse wereld.

Mangaka Kohei Horikoshi is er handig in geslaagd de gekende shonen elementen te combineren met de Amerikaanse vorm van superhelden comics. My Hero Academia heeft dan ook alles in huis om de komende jaren de shonen manga te domineren.