My First Love

Mangaka: Kotomi Aoki
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 12
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Als je aangenaam verrast wordt door een bepaalde manga dan ga je blijkbaar onbewust anders staan tegenover aankondigingen die door dezelfde uitgeverij worden gedaan. De shojo C’était nous van Soleil wist me enorm te bekoren en daardoor kreeg ik blijkbaar een positief a priori ten opzichte van andere Soleil shojo. Toen ze My First Love aankondigden had ik onmiddellijk iets van: ‘Dit kan een interessante lectuur worden’.

Het verhaal begint wanneer de twee hoofdpersonages acht jaar zijn. Takuma brengt zijn dagen door in het ziekenhuis. Hij lijdt immers aan een ernstige hartkwaal die hem aan z’n bed gekluisterd houdt. Zijn dagen worden opgefleurd door het gezelschap van Mayu. Mayu is het dochtertje van zijn behandelende arts en de twee leeftijdgenootjes worden de beste vrienden.

In het eerste volume volgen we de sleutelmomenten in hun jeugd in sneltempo. Het begint allemaal wanneer Mayu een gesprek van haar ouders hoort. Blijkt dat Takuma’s aandoening zo ernstig is dat hij nooit ouder dan twintig jaar zal worden. Dit wordt echter voor de jongen geheim gehouden.

Takuma en Mayu worden ouder en beseffen dat ze intens van elkaar houden. Ze zijn altijd samen en Mayu houdt een beschermend oogje op de soms wat te wilde Takuma die zijn zwakke fysiek wel eens durft te forceren. Al snel beloven ze met elkaar te zullen trouwen. Daarvoor moet je echter twintig jaar zijn. Mayu beseft wat die belofte inhoudt. Voor Takuma is er echter geen vuiltje in de lucht… Nog niet…

Wanneer Takuma de kans krijgt mee te gaan op een schoolreisje is dat als een droom die uitkomt. Eindelijk kan hij eens iets doen wat andere kinderen doen. Het wordt een herinnering die hij koestert maar hij zal er door stom toeval ook ontdekken dat hij nooit twintig jaar zal worden… Hoe gaat hij om met die mededeling? Moet hij zijn tijd met Mayu extra koesteren? Of moet hij juist afstand nemen van zijn grote liefde om haar niet teveel te kwetsen als hij heengaat? Hoe moet hij ermee omgaan dat zowel zijn ouders als zijn vertrouwenspersoon dit geheim reeds kenden en zolang voor hem verborgen hielden? Zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn… Maar zijn glimlach hoopt hij nooit te verliezen…

My First Love is een twaalfdelige shojo die enorm sterk van start gaat. Het eerste volume vormt weliswaar een introductievolume dat de jonge levensloop van de twee hoofdpersonages schetst maar racet al voorbij aan een enorme vaart. Ik heb een voorkeur voor shojo met een normaal gemiddelde aan tekst en My First Love bedient me op mijn wenken. Hier geen tonnen dialoog, superkleine extra small talk en nog eens een lading blablabla van de mangaka. Nee, hier gewone dialoog die je van een doorsnee manga mag verwachten. Het bevordert alvast mijn leesplezier enorm.

Zowel het verhaal als de personages zijn hartverwarmend. De trieste ondertoon loert om elke hoek, maar noch Takuma, noch Mayu verliezen de moed. Ze doorstaan het leven met de borst vooruit.

Enkele personages van My First Love speelden blijkbaar al een rol in Secret Sweetheart, een eerdere manga van de mangaka. De manga maakte me alvast benieuwd naar meer werk van Kotomi Aoki. Shojo fans moeten dit zeker eens bekijken!