MW

Mangaka: Osamu Tezuka
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Bij Tonkam zijn ze niet vergeten nieuw werk van Osamu Tezuka aan te kopen. Na reeds klassiekers als Bouddha, 3 Adolf en Phénix te hebben uitgebracht, brengen ze ons nu MW, een ietwat minder bekende titel van Tezuka, maar daarom niet minder sterk…

We worden werkelijk in de actie gegooid. Het is vier uur ’s morgens en we volgen de ontknoping van een ontvoering. De vader van het ontvoerde jongetje wordt in contact gebracht met de ontvoerder, maar heeft de politie op de hoogte gebracht en deze heeft de buurt afgezet. Alsof hij op de hoogte was van dit alles, weet de ontvoerder om te gaan met de barricades en slaagt hij erin aan de politie te ontsnappen. Het ontvoerde jongetje sterft, maar ook de vader moet eraan geloven. We hebben hier duidelijk te maken met een nietsontziend misdadig brein…

De ontvoerder zal onderdak zoeken in een kerk. De pastoor neemt de biecht af van de misdadiger maar blijkt deze ook beter te kennen dan we op het eerste zicht zouden denken. En zo komt het verhaal stilaan op topsnelheid.

Om de gebeurtenissen te doorgronden moeten we vijftien jaar terug in de tijd. Garai is een hippie die door vrienden op het slechte pad is geraakt, en zijn bende maakt wat amok op een afgelegen eiland. Ze ontvoeren er de kleine Michio Yuki en hopen er losgeld voor te krijgen van zijn rijke vader. Garai houdt de kleine gevangen in een afgelegen grot, terwijl de rest het eiland verder op stelten zet. De volgende morgen vraagt Garai zich af waar zijn makkers blijven, en hij trekt erop uit. Blijkt dat iedereen op het eiland gestorven is. Garai en de kleine Yuki moeten taferelen aanschouwen die uit de hel zouden kunnen komen. Een verschrikkelijk gas, MW, heeft aan alle mensen en dieren op het eiland het leven gekost, behalve aan Garai en Yuki die zich verscholen hadden in een diepe grot en uit de greep van het gas zijn gebleven.

Garai is natuurlijk de man die later de pastoor zal worden, en de kleine Yuki zal opgroeien tot de duivel in persoon. Hij heeft immers dit gas geïnhaleerd en dat heeft hem gemaakt tot de gewetenloze jongeman die op een duivelse manier geniet van mensen te pijnigen, zowel fysisch als psychisch. Garai is zijn eerste en voornaamste slachtoffer. Hij weet hem zo te manipuleren dat de pastoor hem in verdediging zal nemen.

Yuki gaat nu door het leven als een ordinaire maar erg begaafde bankbediende, en zal ook in dat milieu zijn duivelse plannetjes in werking laten treden.

We volgen niet alleen Yuki, maar ook pastoor Garai die het moeilijk heeft om af te rekenen met de geesten uit zijn verleden. Zijn liefde voor Yuki is duivels, en niemand weet beter hoe duivels Yuki is dan de pastoor zelf, maar toch kan hij het niet over zijn hart krijgen om de jongen iets in de weg te leggen.

MW is alweer een klassieker van Tezuka. Een echt vlot geschreven verhaal met mooi uitgewerkte personages die de lezer doen smachten naar het vervolg. De tekenstijl blijft zoals we die kennen van Tezuka alhoewel ze meer realisme vertoont dan in zijn andere werken, en we merken op dat Tezuka de humoristische noot die hij zo vaak in zijn werk steekt, hier links laat liggen. Aanbevolen lectuur voor elke stripliefhebber.