Montage

Mangaka: Jun Watanabe
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 15
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Op 10 december 1968 vindt in Japan de grootste bankroof plaats in de geschiedenis van het land. De buit bedraagt maar liefst 300 miljoen yen, een waar fortuin. De schuldigen worden nooit gevonden en ook de buit blijkt onvindbaar. Montage van mangaka Jun Watanabe geeft een fictief relaas van deze waargebeurde feiten.

Het verhaal begint in 2004 wanneer twee kinderen oog in oog komen te staan met een doodbloedende politie-inspecteur. Als bij toeval herkent de man één van de kinderen als Yamato Narumi. Met zijn laatste ademtocht vertelt hij de tienjarige jongen dat zijn vader de overvaller is die 300 miljoen yen stal in 1968… Voor Yamato zijn vader kan confronteren met wat hij gehoord heeft, krijgt hij verschrikkelijk nieuws te verduren. Zijn vader is zonet verdronken tijdens een vistochtje. Wat is hier allemaal aan de hand?

In 2010 is Yamato 16 jaar. Sinds de dood van zijn vader werd hij als wees opgevangen door de ouders van Miku, zijn beste vriendin, waarmee hij de doodbloedende inspecteur vond. Miku leidt een zorgeloos leven, maar Yamato heeft de laatste woorden van de inspecteur nooit achter zich kunnen laten. Bovendien waarschuwde de inspecteur hem niemand te vertrouwen. Niemand! Kan hij Miku’s ouders vertrouwen? Kan hij zijn leerkrachten vertrouwen? En bovenal, kan hij de politie vertrouwen? Als Yamato een met bloed besmeurd biljet van 500 yen vindt gaat de bal pas echt aan het rollen en komen Yamato en Miku terecht in een wervelwind van levensgevaarlijke avonturen…

Montage is een thriller die bij momenten wel wat van Naoki Urasawa’s werk weg heeft. De spanning is te snijden, er komen mysteries en complotten aan te pas, en af en toe durft Watanabe er wel enkele pagina’s flashback tussen te zwieren. Zonder daarom de genialiteit van Urasawa te evenaren is Montage toch wel een seinen die een breed publiek zal weten te boeien. Zeker eens van naderbij bekijken!