Monster

Mangaka: Naoki Urasawa
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 18
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Monster van Naoki Urasawa speelt zich af in het Duitsland van 1986. In een ziekenhuis in Düsseldorf maken we kennis met Kenzo Tenma, een briljant neurochirurg. Alles verloopt prachtig voor de Japanner, hij is verloofd met Eva, de dochter van de ziekenhuisdirecteur, en hij is goed op weg om later diens opvolger te worden. Maar dan loopt het fout. Tenma gaat in tegen de bevelen van de directeur en dat zal het einde inluiden van zijn carrière en het begin van een wel erg donkere periode in zijn leven.

Op een avond gebeurt er een drama bij de familie Liebert. De ouders worden vermoord en de twee kinderen worden in een kritieke toestand in het ziekenhuis binnengebracht. Tenma zal zich vooral moeten inzetten om het jongetje te redden dat in levensgevaar verkeert. Maar even later wordt de burgemeester van Düsseldorf eveneens in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Tenma wordt bevolen eerst de burgemeester te helpen, maar de jonge chirurg kan het niet over zijn hart krijgen het jongetje te laten sterven, en Tenma volgt zijn geweten. De jonge Johann was eerst en hij zal gered worden.

Johann blijft leven, de burgemeester sterft. Tenma haalt de woede van de directeur op de hals vermits het ziekenhuis een schitterende kans liet liggen om op een wel erg positieve manier in het nieuws te komen. Tenma wordt gedegradeerd en zal enkel troost vinden bij zijn patiënten.

Maar koos Tenma wel voor de goede oplossing? Johann blijkt immers een monster te zijn dat zelf verantwoordelijk was voor de moord op de familie Liebert, en hij zal het daar niet bij laten. Het jongetje moordt zich een weg uit het ziekenhuis, en Tenma ziet in dat hij een monster heeft gered.

We maken een sprong in de tijd en we volgen nu Tenma die op zoek is naar Johann om zijn fout recht te zetten. Hij heeft nog slechts één doel in zijn leven, en dat is het monster in Johann voorgoed uit de weg ruimen…

Monster is een klassieker. Als ik me niet vergis kreeg de manga de Tezuka prijs, een eer die natuurlijk enkel de grootste manga’s toekomt. We hebben hier tevens te maken met een manga die zich realistisch wilt, en daar ook schitterend in slaagt. Urasawa beheerst zijn tekenstijl dan ook tot in de perfectie, en ook al verschilt ze van de kawai-stijl die we gewoon zijn van vele manga’s, toch is de stijl van Urasawa zeer aangenaam en doet ze erg volwassen aan.

Het is duidelijk dat ik Monster één van de beste manga’s van het moment vind. In elk volume vinden we enkele antwoorden, maar komen er weer andere vragen bovendrijven, waardoor er zich een complex net vormt van levensechte personages met een interessante achtergrond die elke keer opnieuw een stukje tot de puzzel leveren.

Parallel aan Monster wordt ook 20th Century Boys van dezelfde auteur uitgegeven bij Génération Comics. Een manga die zowaar nog sterker uit de hoek komt dan Monster en die van Urasawa dan ook onmiddellijk één van mijn favoriete mangaka maakt. Beide reeksen zijn absolute aanraders voor iedereen die van een goed verhaal houdt.