Monde formidable (Un)

Mangaka: Inio Asano
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Inio Asano is een nog jonge mangaka die toch al wat faam heeft ingewonnen in het wereldje. Kana verblijdt ons met een eerste werk uit z’n oeuvre in hun prestigieuze ‘Made In’ collectie, waardoor de manga een prachtige uitgave kent maar ook verkocht wordt met een wat duurder prijskaartje. We bespreken hieronder ‘Un monde formidable’ van Inio Asano.

Het leven van iedereen wordt gekenmerkt door één constante: de constante van hoogtes en laagtes in ons bestaan, in ons leven, in onze gemoedstoestand. Soms hebben we zin om ons te laten gaan, maar dan komt daar ineens een wending van het lot die ons weer moed geeft om verder te gaan. We houden nooit zoveel van het leven als wanneer we de dood in de ogen hebben gekeken. ‘Un monde formidable’ in een notendop.

Deze tweedelige manga is een opeenvolging van kortverhaaltjes. Soms triest, soms grappig, vaak getint met een vleugje fantasie, maar altijd met als personages de Japanse jeugd. Het dagelijkse leven van jongeren die willens nillens moeten en zullen opgroeien tot volwassenen.

De weg naar volwassenheid verloopt steeds weer moeizaam en met de nodige problemen. Vooral in Japan waar alles binnen de lijntjes moet blijven, waar alles enorm gereglementeerd is en vastligt, hebben jongeren het moeilijk hun eigen weg te vinden, hun eigen visie op de dingen te ontwikkelen. Ze worden telkens weer geconfronteerd met een tweestrijd tussen de drang naar vrijheid enerzijds en de dwang van de traditie anderzijds.

Het mag dan ook niet verbazen dat de humor in deze manga vaak ironisch en zelfs cynisch van aard is. De jongeren die de hoofdrol spelen in deze kortverhalen kiezen niet zelden een alternatieve weg om zin te geven aan hun leven. Maar uiteindelijk vinden ze wel telkens hun weg. Ze leren leven met het leven, met hún leven.

Bij het lezen van ‘Un monde formidable’ moest ik vaak denken aan de kortverhalen van Taiyo Matsumoto. Het gaat hier ook over een jeugd die het moeilijk heeft om hun weg te vinden in onze hedendaagse maatschappij. Maar ondanks de ondertoon van een zeker misnoegen in ‘Un monde formidable’ geeft deze manga een positieve kijk op het soms uitgesproken negativisme van deze verhaaltjes. Je wordt met andere woorden niet depressief als je deze twee delen achter de kiezen hebt.

Dit wordt ook in de hand gewerkt door de sublieme tekenstijl van Inio Asano. Waar Matsumoto’s stijl een harde, donkere en onafgewerkte indruk geeft, tekent Asano alles met een moderne touch, een beheerst professionalisme in een warme sfeer.

‘Un monde formidable’ is echt wel een sterke manga, maar of iedereen hierin z’n gading gaat vinden is nog maar de vraag. Zoals vele reeksen in de ‘Made In’ collectie moet je behoren tot het doelpubliek om ten volle te genieten van deze reeks. Het is een volwassen reeks maar zelfs dan moet je nog open staan voor de thematiek van het verhaal. Gelukkig wilt iedereen wel léven, en uiteindelijk is dat het basisidee dat achter ‘Un monde formidable’ zit.

Sterke reeks maar geen spek voor ieders bek. Wel een auteur om in het oog te houden.