Miyukichan in the Wonderland

Mangaka: Clamp
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

3 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Miyukichan in the Wonderland is één van die Clampmanga die enkel verkopen vanwege de naam Clamp die erop staat. Hoe moet je dit nu in godsnaam gaan bespreken?

Miyukichan in the Wonderland is een bundel korte sketches die telkens de heldin Miyuki in een wel erg ongegeneerde outfit doen belanden. Het komt erop neer dat de nog schoolgaande Miyuki, een doorsnee meisje, in het begin iets onderneemt waardoor ze in een andere fantastische wereld terechtkomt, en daarin beleeft ze iets waardoor ze haar kleren verliest. De Clampmeisjes hadden blijkbaar nog geen klein beetje last van hun hormonen toen ze deze sketches schreven.

De wel erg grote maar slechts 114 pagina’s tellende manga telt zeven verhaaltjes waarin Miyuki haar kleren kwijtspeelt. Ze verdwijnt in een wondere wereld, ze wordt opgeslorpt in de televisie, ze wordt door haar evenbeeld meegesleept in de wereld verscholen achter de spiegel, en nog zo enkele van die clichés.

Misschien toch een voorbeeld om aan te duiden dat dit echt niet bijster goed, noch origineel is: stripmah-jong, stripschaken, een sexueel gefrustreerde engel, soft-S&M,… Te dom om er woorden aan vuil te maken eigenlijk. Elk verhaaltje eindigt ook op dezelfde manier. Miyuki keert terug in haar eigen wereld, denkt dat het allemaal maar een droom was, maar dan in het laatste prentje ziet de lezer dat de cyclus weer opnieuw begint en dat het dus blijkbaar geen droom was. Eén keer kan dit door de beugel, als het echter bij de zeven verhaaltjes telkens weer op dezelfde manier wordt aangepakt, krijg je echt het gevoel dat ze bij Clamp met je voeten spelen en/of rammelen.

Even wat over de afwerking van de manga. Het is een erg apart formaat. De hoogte van een A4 maar dan wel breder, redelijk apart en ik denk dan onmiddellijk aan de plaats die ik er voor zal moeten vinden in mijn mangatheek, niet eenvoudig. Erg dun ook, slechts 114 pagina’s, doch aan de kwaliteit van de verhaaltjes te zien, kan je dit ook een voordeel noemen. Maar een korte pijn, blijft natuurlijk wel een pijn. En die pijn voel je nog meer als je denkt dat dit gedrocht je meer dan 11 euro kostte.

Het is een erg dure manga en dat wordt dan door Tonkam gerechtvaardigd door het aantal kleurenpagina’s. De Clampfans die inzien dat hun idolen hier de bal misslaan zullen je voorhouden dat dit moet aanzien worden als een artbook en niet zozeer gelezen moet worden voor de scenaristische hoogstandjes. Elf euro voor een artbook is erg goedkoop, maar als artbook schiet Miyukichan toch veel te kort. Het zijn niet die acht beginpagina’s met kleurenillustraties die van deze manga een hoogvlieger zullen maken. Ook op het einde zijn er nog wat pagina’s in kleur maar deze dienen om de OAV (jawel, er is ook nog een OAV van dit scharminkel, doch hier kan niks meer aan gedaan worden, het kwaad is geschied) van deze manga te beschrijven en halen niet echt het niveau van de wel redelijk geslaagde illustraties die het begin opfleuren.

Moraal van het verhaal. Clamp wou hun hormonen even op de wereld loslaten maar dat werd een totale mislukking. Die totale mislukking ligt nu voor mij en draagt de naam Miyukichan in the Wonderland. Ik kan de titel niet genoeg herhalen zodat je dit gedrocht zeker niet koopt. Een wel erg slechte manga, en niet geslaagd en te beperkt als artbook. Met een grote boog er omheen, zou ik zo zeggen.