Mitsuko Attitude

Mangaka: Mamoru Kurihara
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 6
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We weten al langer dan vandaag dat Akata/Delcourt wel vaker probeert uit te pakken met shojo manga met een originele invalshoek. Soms vloeit daar een succesje uit voort, maar al te vaak grijpt het publiek – en ook wij – terug naar klassiekere shojo’s. Met Mitsuko Attitude van Mamoru Kurihara trekt de uitgeverij de kaart van een hip thema, namelijk gezonde voeding.

Mitsuko leeft samen met haar vader na de dood van haar moeder. Wanneer haar vader sterft aan pancreaskanker staat het meisje er alleen voor. Maar de ernstige en goedgemutste Mitsuko laat zich niet kennen. Ze neemt na de schooluren een bijbaantje en hoopt de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Enkele tegenslagen later acht ze het toch maar wijselijk het aanbod van haar nonkel aan te nemen en bij hen te gaan wonen.

De familie waar Mitsuko bij terechtkomt hanteert echter een ietwat bizarre levensstijl. Het zijn echte gezondheidsfreaks en Mitsuko vindt hun gewoonten erg extreem wanneer ze ermee geconfronteerd wordt. Oké, Mitsuko’s uitwerpselen ruiken wat viezer dan die van haar nieuwe huisgenoten, maar is dat een reden om dagelijks een lavement te zetten? Nee toch? Toch zal het meisje na verloop van tijd geïnteresseerd raken in de aparte, maar gezonde levensstijl van haar nonkels gezin.

Mitsuko Attitude leest bijzonder vlot weg. De humor zit goed, als je niet allergisch bent aan pipi-kaka-humor, en ook de personages zijn goed neergezet. De manga reikt leuke elementen aan uit de doorsnee shojo manga, maar alles tegen de ‘gezonde’ achtergrond die overheerst bij Mitsuko Attitude. Een aangename ontdekking die met slechts 6 volumes ook niet tot in het oneindige wordt uitgesponnen!