Mirumo

Mangaka: Hirumo Shinozuka
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 9
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Als Kana dan al eens een shojo manga uitbrengt is het vaak een reeks voor een ietwat ouder publiek. Met ‘Rose de Versailles’ speelden ze duidelijk op het nostalgiegevoel, de tekeningen in ‘Basara’ zijn dan weer te onhip voor een jong publiek te strikken, en ‘Paradise Kiss’ is dan wel een modern verhaal maar handelt toch over onderwerpen die vooral een ouder publiek zullen aanspreken. De jonge meisjes werden dus een beetje in de vergeethoek geduwd maar treur niet, daar komt nu verandering in. De komst van Mirumo zal de jongere garde zeker aanspreken.

Hirumo Shinozuka pent hier een shojo manga neer voor een jong publiek. Ze begint haar verhaal op een eerder traditionele manier. Kaede is een jong meisje wiens hart wild tekeer gaat voor de knappe Yûki. Deze jongen is echter koud en doet wat gedistantieerd tegen alles wat van het andere geslacht is. Hij houdt meer van lezen en andere intellectuele bezigheden.

Kaede voelt zich hulpeloos maar dan vindt ze een tas waaruit plotseling een genie tevoorschijn komt. Dit genie is echter geen geest zoals we uit de Disney films kennen maar wel een klein ventje met een grote muts op zijn hoofd. Zijn naam? Mirumo. De reden voor zijn komst? Kaede helpen Yûki’s hart te veroveren.

Mirumo’s magie is erg sterk maar erg enthousiast om Kaede te helpen is hij niet. Het meisje moet er zelf ook nog iets voor doen! Zo zal haar voldoening des te groter zijn, denkt het ukkie. Als Kaede hem verwent met chocolade – waaronder Belgische – dan steekt hij echter graag een handje toe.

Het verhaal wordt al snel complexer met de komst van nog meer genieën. Yûki krijgt op zijn beurt Rirumu toegewezen als genie. Zij is naar onze wereld gekomen om haar verloofde Mirumo terug te vinden. De andere troonpretendent voor Yûki’s hart is Azumi. Zij zal Kaede stokken in de wielen proberen te steken met het perverse genie Yashichi die tevens de aartsvijand is van Mirumo. En dan is er ook nog Matsutake, de rijke, verwende jongen die verliefd zal worden op Kaede. Hij wordt bijgestaan door Murumo, zowaar het kleine broertje van Mirumo. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook vaak gastoptredens van genieën die onze helden komen bijstaan.

Mirumo – waarvan ook een bekende anime is die echter Mirmo genaamd is – is een reeks waarvan het jonge volkje zot zal zijn. De ontluikende liefdesgevoelens, de leuke magische trucjes, de reeks heeft alles in huis om een topper te worden in het genre. Beperkt de reeks zich tot het jonge publiekje? Nee! De humor is zo aanstekelijk dat ook een wat ouder (en mannelijker) publiek hiervoor zal openstaan. Toch blijft het doelpubliek natuurlijk eerder jong van aard.

Kana brengt stilaan meer diversiteit in hun catalogus en we kunnen dat maar toejuichen. Mirumo speelt vooral op de humor en kan je daarom misschien vergelijken met een vrouwelijke versie van ‘Talulu le magicien’ dat bij Tonkam verschijnt. Hopelijk wordt Mirumo een groter succes dan deze laatst vernoemde, want de reeks verdient zeker een plaatsje in een genre dat nog slechts dun gezaaid is op onze markt.