Minimum

Mangaka: Maya Miyazaki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

6 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Video Girl Ai was mijn allereerste manga. En meteen was ik verkocht. Nog steeds behoort dit gevoelig huzarenstukje van Masakazu Katsura tot mijn favoriete manga aller tijden. Minimum van Maya Miyazaki is een eerbetoon aan Video Girl.

Het was Video Girl dat Maya Miyazaki aanzette om mangaka te worden. Ze wou zich eerst wagen aan een populaire shonen bij Shueisha maar dat mislukte en uiteindelijk wordt ze opgevist door Playboy Japan om sexy illustraties voor het blootblad te tekenen. Zo belandt ze bij pornografische hentaï manga en Minimum vloeit daaruit voort. Je zou Minimum immers een gewaagdere en modernere versie van Video Girl kunnen noemen. Maar haalt het ook hetzelfde niveau als Katsura’s meesterwerk?

Ito is een student met als passie fotografie. Hij durft zelfs niet dènken aan meisjes want dan zouden ze hem zeker een pervert vinden! Nu vinden ze hem enkel een weirdo. Wanneer hij op een dag toch naar vieze sites surft op de schoolcomputer komt er plotseling een klein (bloot) meisje uit de disc drive. Droomt hij? Nee, het meisje is echt. En spreekt! Ze heet Haru, maar weet niet wie ze is of waar ze vandaan komt. Het lijkt wel of haar leven begon toen ze uit de DVD drive kwam.

Ito zal Haru in huis nemen en merken dat ze op onregelmatige tijdstippen ineens groot wordt, om dan even later weer als minuscuul (bloot) meisje door het leven te gaan. Wat is hier aan de hand? Wie of wat is Haru? En waar komt ze vandaan? Als ook zijn beste (en enige) vriend Saito betrokken wordt bij dit mysterie gaan de poppen pas echt aan het dansen…

Minimum is dus een eerbetoon aan Video Girl. Een loser die via een video (hier DVD) in contact komt met een vreemd meisje op wie hij verliefd zal worden. Maar waar Katsura er bij Video Girl perfect in slaagde de ontluikende liefdesgevoelens van pubers weer te geven is dat bij Minimum veel minder het geval. De gevoelens, het medeleven, de dramatiek, de liefde, die de personages meemaken laten de lezer hier volledig koud. Alles wordt dan ook enorm snel afgehaspeld. Ineens verschijnt er een medestudente van Ito ten tonele die een idol is en waarmee hij enkele pagina’s later al in bed duikt. Wordt de loser plotsklaps een player? Nee, de heftige emoties van Video Girl hebben hier plaatsgemaakt voor heftige seksscènes. En eerlijk gezegd komt dat de serie niet ten goede.

En waar er snel over de emoties heen wordt gegaan, wordt de plot dan weer enorm lang uitgesponnen. Het blijft veel te lang onduidelijk wie Haru is en waar ze vandaan komt. Minimum davert aan sneltreinvaart voort maar over de eigenlijke toedracht van het mysterie wordt er nauwelijks iets gelost.

Minimum is mooi getekend en het is lovenswaardig dat een jonge mangaka Video Girl beschouwt als een klassieker die een eerbetoon verdient. Maar dat eerbetoon komt nog niet aan de enkels van het origineel. Zonde. Gemiste kans!