Mijn Jaar

Mangaka: Jiro Taniguchi / JD Morvan
Uitgever: Dargaud
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 0
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Yves Schlirf zwaait nog steeds de plak bij Kana France en dat legt de uitgeverij geen windeieren. Als voormalig uitbater van een stripwinkel doet hij zijn best bruggen te slagen tussen de Aziatische en de Westerse stripwereld. “Mijn Jaar” is de prachtige strip ontsproten aan één van de door Schlirf georganiseerde ontmoetingen. Toen hij Jean David Morvan in contact bracht met Jiro Taniguchi kwam immers al snel het idee bovendrijven om samen iets te doen. JD Morvan leverde een prachtig scenario aan waar Taniguchi zijn tekentalent op losliet. Resultaat? Het hier besproken “Mijn Jaar”, uitgegeven als strip bij Dargaud maar door de medewerking van Taniguchi ook hier besproken op jullie Mangaheuvel.

Capucine is een meisje van acht jaar. Alleen is ze niet zoals de andere meisjes van haar leeftijd. Capucine lijdt immers aan het syndroom van Down… Door de ogen van het meisje krijgen we een beeld van hoe zij de haar omringende wereld ervaart; door de ogen van de ouders zien we dan weer welke impact het meisje en haar handicap op hun leven heeft.

Mijn Jaar is een ijzersterk verhaal dat de leefwereld van zowel het kind als de ouders erg realistisch in beeld brengt. We lezen hoe de ouders te horen krijgen dat hun foetus trisomie 21 heeft en dus nooit zal opgroeien als een normaal kind. Haar IQ zal nooit hoger zijn dan een kind uit het vierde leerjaar. Ze besluiten het kind ter wereld te brengen maar acht jaar later zie je hoe moeilijk het leven geworden is. Je neemt een weloverwogen beslissing maar je kunt je niet voorbereiden op wat komen zal. Af en toe wordt het je allemaal te veel.

Mijn Jaar zal de vier seizoenen vertellen die Capucine ervaart. In het voorjaar dat het eerste deel vormt maakt het kind een keerpunt in haar leven mee. Problemen en onrust zullen haar leventje overhoop gooien. Ook een kindje met Down moet immers opgroeien. Capucine moet niet alleen met haar eigen problemen leren omgaan, maar ook met die van anderen. En dat is niet eenvoudig…

Ook Capucines ouders lijken op een keerpunt te staan. De vele opofferingen lijken hun tol te eisen. Hun huwelijk staat onder druk. En er moet naar oplossingen worden gezocht…

Op een heel realistische manier wordt in Mijn Jaar duidelijk gemaakt welke invloed een kind met een handicap kan hebben op het leven van de ouders en naasten. Het is nooit eenvoudig, nooit voor de hand liggend. Voor Capucine is het leven echter evenmin eenvoudig. Zij begrijpt de gevoelens, maar kan niet altijd plaatsen waarom mensen die gevoelens hebben. Toch heeft het meisje veel liefde te bieden. Op vele gebieden is Capucine achter, maar vaak ziet ze ook gewoon méér dan de volwassenen die haar omringen.

Het valt moeilijk te beschrijven hoe aangrijpend deze strip is. Mijn Jaar is een verhaal dat niemand onberoerd zal laten en dat iedereen zou moeten lezen. Absolute must have!