Metropolis

Mangaka: Osamu Tezuka
Uitgever: Taifu
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Osamu Tezuka blijft grof wild voor de Franse uitgeverijen. Er wordt zoveel werk van hem uitgebracht dat het onmogelijk is alles nog te blijven volgen. Zeker als verscheidene reeksen dan ook nog in het extra dikke bunko-formaat worden uitgegeven. Meer nog, overdaad schaadt! Want als fan las ik op een bepaald punt zoveel Tezuka dat ik er eventjes genoeg van had. Het was pas met de (heel sterke) Nederlandse release van Boeddha (Uitgeverij L) dat ik de God van de Manga weer in de armen sloot. In deze recensie waag ik me nog eens aan een Frans werk, en niet van de minste: Metropolis.

Het verhaal speelt zich af ergens in de twintigste eeuw. De nabije toekomst voor Tezuka toen hij het verhaal tekende. Een geniale wetenschapper, professor Lawton, is bezig met onderzoek naar artificiële cellen. Zijn onderzoek zit in de finale fase maar de laatste stap wil maar niet lukken.

Wanneer er plotseling zwarte vlekken op de zon tevoorschijn komen, slaagt hij er eindelijk in zijn artificiële cellen tot leven te wekken. De extra radiatie die veroorzaakt wordt door de zwarte vlekken was blijkbaar nodig om de laatste stap in het proces mogelijk te maken.

Er is echter ook een grote slechterik in Metropolis. Le Duc Rouge heeft het gemunt op het onderzoek van professor Lawton en wil de artificiële cellen gebruiken om een superrobot te creëren. Hij bedreigt de professor die onder druk Mitchii zal scheppen. Mitchii heeft het uiterlijk van een mens maar is in wezen een supersterke robot met bijzondere krachten. Om zijn levenswerk niet in handen te laten vallen van Le Duc Rouge veinst professor Lawton een allesverwoestende brand die het leven kost aan Mitchii. In het geniep zal de professor Mitchii echter opvoeden als zijn eigen zoon, in de hoop de robot een menswaardig bestaan te laten leiden.

Metropolis is een oud werk van Tezuka. Vooral aan de tekenstijl merken we dit op. Grafisch lijkt het allemaal nog erg sterk op de Disney- en cartooneske stijl. We merken wel al het genie van Tezuka op, vooral in zijn soms erg gewaagde pagina-indeling.

Het verhaal en de boodschap zijn reeds typisch Tezuka, hier gekruid met een vleugje sciencefiction. Metropolis wordt dan ook aanzien als één van de betere Tezuka-werken. Als fan kan je hier dan ook niet omheen. Zeker niet omdat bepaalde aspecten van de manga later door Tezuka herbruikt zullen worden (Mitchii als voorloper van Atom bijvoorbeeld).

Metropolis is een one-shot dat ook perfect zo gelezen kan worden, maar wordt vaak aanzien als onderdeel van een sciencefiction trilogie. Het zou dan gaan om Lost World, Metropolis en Next World die samen de eerste scifi trilogie van Tezuka vormen. Tezuka zelf heeft zich daar echter nooit echt over uitgesproken. Zowel Lost World als het bij ons in twee delen uitgegeven Next World zijn ook te verkrijgen in het Frans bij uitgeverij Taifu.

Metropolis is een belangrijk werk in de carrière van Tezuka, en is dan ook verplicht voer voor de fan of de lezer die zich in Tezuka’s werk wilt verdiepen, maar aan de beginnende lezer zou ik toch eerder het recentere werk van de God van de Manga willen aanraden (Boeddha, Adolf,…) om kennis te maken met zijn oeuvre.