Mars

Mangaka: Fuyumi Soryo
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 14
Volumes Japans: 15
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mars is een vijftiendelige shojoreeks van Fuyumi Soryo. Een erg succesvolle mangaka waarvan nu ook ES verschijnt bij Glénat. In tegenstelling tot Mars is ES wel een seinen manga. Maar hier hebben we het dus over de shojo Mars.

Het verhaal begint met de ontmoeting van twee tegenpolen. Het meisje Kira Asou is een stille, introverte, asociale studente, die zich met hart en ziel op haar tekenwerk stort. De jongen Rei Kashino is de populaire rebel, succesvol in sport en spel. Raar maar waar, de twee zullen elkaar vinden en dit door een tekening van Kira die Rei diep raakt.

Mars heeft dus een wel erg klassiek begin. Ik moet toegeven dat ik er na de eerste twee volumes sterk aan dacht deze reeks stop te zetten. Ik zag er immers weinig innoverende elementen in, en ook de tekenstijl doet wat raar aan in het begin. De reeks kreeg echter veel goede reviews en daarom kocht ik toch maar enkele volumes meer. En het moet gezegd, Mars bloeit volledig open na enkele volumes.

De duistere, rebelse kant van Rei schrikt Kira langs de ene kant af maar trekt haar ook aan. Kira zal al snel merken dat Rei ook een zachtaardige, gevoelige kant heeft, alhoewel hij dat soms wel erg goed verstopt. Rei heeft echter ook soms woedeuitbarstingen die Kira bang maken. Zijn voorliefde voor de moto kan ze dan wel weer appreciëren, alhoewel ze in angst leeft dat er iets met hem zou gebeuren. Als je je nu al ergert aan Kira, dan kan ik je wel meedelen dat haar personage interessanter wordt naarmate het verhaal vordert.

Beide hoofdpersonages hebben immers een zwaar verleden. Eerst is het de beurt aan de trauma’s uit Rei’s jeugd om te worden blootgelegd. Hij draagt een zware last op zijn schouders en slechts de liefde van Kira zal hem hierover kunnen helpen. Ook al stellen ze beiden hun relatie in vraag tijdens die gebeurtenissen, ze zullen er als een hechter paar uitkomen.

Maar al snel komt aan het licht dat ook Kira iets meedraagt wat haar pijn doet. En wat haar gemaakt heeft zoals ze is.

Mars is een shojomanga die dan misschien wel een klassiek begin kent, maar al snel wordt de lezer opgeslorpt door het steeds wisselende scenario. Je staat telkens weer verstomd hoe Soryo haar scenario zo weet te draaien dat we een heel nieuwe episode aansnijden zonder de eigenheid van het verhaal of de personages te verliezen. Ze vervalt nergens in de sleur waar we ons bij sommige andere shojo manga aan ergeren. Een ijzersterk scenario dat menig lezer zal boeien en beklijven.

De tekenstijl van Fuyumi Soryo is een beetje apart, maar ze beheerst wel alle facetten. De opbouw is typisch voor een shojo manga, maar nergens verlies je de draad door een warrige paginaopbouw. Alles loopt perfect in elkaar en je raakt al snel gecharmeerd door de stijl die Soryo hanteert.

Mars is een volwassen shojo manga die erg sterk uit de hoek komt. De plot blijft de lezer boeien en ik kan de lectuur van Mars dan ook aan iedereen aanraden.