Marmalade Boy

Mangaka: Wataru Yoshizumi
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 8
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Marmalade Boy is een achtdelige manga van Wataru Yoshizumi. Yoshizumi is één van de populairste shojo mangaka en ook de Franse markt toont interesse voor haar. Marmalade Boy kende het gewenste succes, en Glénat zet zijn auteurspolitiek verder met Yoshizumi door ook Mint na Bokura van haar te publiceren.

Al vanaf de eerste pagina word je in het verhaal geworpen. De manga begint wanneer de ouders van Miki hun dochter vertellen dat ze gaan scheiden, en hertrouwen, en dan nog wel met de respectievelijke leden van een ander koppel dat ze op een reis ontmoet hebben. Om de schok voor Miki te verzachten hebben ze besloten samen te gaan leven met het andere koppel waarmee ze dus een soort definitieve partnerruil hebben gedaan. In het begin rebelleert Miki tegen deze wel erg onorthodoxe situatie maar Yuu, de knappe zoon van het andere koppel zal haar al snel kalmeren en Miki zal leren omgaan met de situatie.

We zitten hier natuurlijk in een shojomanga, de verliefdheid loert om de hoek. Zoals de lezer al kon verwachten wordt Miki verliefd op de geheimzinnige en wel erg populaire Yuu. Dit is niet naar de zin van haar jeugdvriend Ginta die natuurlijk heimelijk op de sportieve Miki verliefd is. Ook het ex-vriendinnetje van Yuu zal het niet appreciëren dat Yuu volledig lijkt open te bloeien bij Miki, want ze heeft haar grote liefde nog niet vergeten. We krijgen dus her en der amoureuze perikelen die mooi in elkaar vloeien. Naar het einde misschien wel iets te mooi, maar we zitten dan ook in een shojo manga voor de jeugd dus dat moeten we erbij nemen.

De personages hebben allen hun eigen persoonlijkheid, niet zonder enige vorm van cliché natuurlijk. Miki is het sportieve, ietwat naïve meisje dat niet doorheeft dat de jongens aandacht voor haar beginnen krijgen. Yuu is de geheimzinnige, knappe gast die duidelijk een geheim uit het verleden met zich meedraagt. Het lijkt misschien wat te traditioneel allemaal maar dan heb je daar het personage van Meiko, de beste vriendin van Miki die er toch wel bovenuit steekt. Verliefd op een van haar leerkrachten is ze bereid haar verleden en toekomst op te geven om bij haar grote liefde te zijn. Ze zal ook van belang zijn in de ontwikkeling van Miki, en in het idee dat deze laatste over vriendschap heeft.

En dat brengt ons bij de boodschap van deze manga. We zitten in een shojo manga voor jonge adolescenten maar Yoshizumi weet hier en daar toch een serieuze noot in te brengen die het algemene niveau van de manga opkrikt. Je hebt de traditionele liefdesverhaaltjes, de erg geslaagde humor, maar Marmalade Boy heeft net dat tikkeltje meer dat het boven de middelmaat doet uitstijgen. Ik vergelijk Marmalade Boy graag met Peach Girl maar dan voor de net iets jongere lezer. Ook de hoofdpersonages zijn iets jonger in Marmalade Boy dan in Peach Girl maar voor de rest zijn beide manga wel te vergelijken. En net als bij Peach Girl heb je ook bij Marmalade Boy te maken met een erg aangename tekenstijl die volledig past bij de algemene teneur van het verhaal.

Marmalade Boy is een erg geslaagde manga die iedereen die niet allergisch is aan shojo zeker eens moet proberen. Het is verfrissende ontspanning en leest als een trein. Zeker niet links laten liggen.