March Comes In Like a Lion

Mangaka: Chica Umino
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 13
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Chica Umino is een mangaka die we al kennen van het gelauwerde Honey And Clover. Nu is ze terug met haar nieuwste reeks die de veelzeggende titel March Comes In Like a Lion draagt, oftewel “Sangatsu no Lion” in het Japans.

Rei is een 17-jarige jongen die carrière maakt als professionele shogi-speler. Lezers van Hikaru no Go weten dat shogi het best te omschrijven valt als de Japanse variant van ons schaakspel.

Rei mag dan wel een begenadigd shogi-speler zijn maar de jongeman is ook een introverte eenzaat. Hij verloor als kleine jongen zijn ouders en zusje en werd opgevoed door een bevriend shogi-kampioen.

Wanneer Rei kennismaakt met drie energieke zusjes probeert hij zijn leven zin in te blazen. Want ook al is hij sterk in shogi, is het spel ook zijn passie? Of waren het in zijn leven telkens externe factoren die hem richting het spel stuwden?

Rei wil zich leren openstellen aan de wereld, maar zal al snel ontdekken dat dat proces niet zo eenvoudig is als verhoopt….

March comes in like a lion heeft een klassiek uitgangspunt dat hier als originele benadering het shogi-spel hanteert. De personages zijn echter aangenaam om volgen en de uitwerking is erg doeltreffend. De tekenstijl van Umino is nog steeds prachtig als vanouds, maar de pagina-indeling en uitwerking van het verhaal blijft bij momenten even chaotisch om volgen. En dat is een punt dat sowieso lezers zal afschrikken. Maar kan je je daarover heen zetten, dan ontdek je met March comes in like a lion een heel mooi verhaal…