Mär

Mangaka: Nobuyuki Anzai
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 11
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana is nog steeds gekend om hun sterke shonen series. Naruto, Hunter X Hunter, Shaman King, … allemaal namen die klinken als een klok in de mond van de mangafan. De meeste van die reeksen gaan echter al een tijdje mee en het werd tijd voor de uitgeverij om nieuw bloed in hun catalogus te pompen. Zatchbell kwam, en nu is er ook Mär, de meest recente manga van Nobuyuki Anzai die we nog kennen van ‘Flame of Recca’.

Ginta is een veertienjarige nietsnut. Hij is niet echt goed op school, breekt geen potten als sportman, heeft een slecht zicht, en heeft bovendien last van astma. Daarenboven is hij nog eens een onherroepelijke dromer die telkens weer in slaap valt in de klas. Kortom, een doorsnee knul.

Als hij slaapt droomt hij altijd weer opnieuw over een feeërieke wereld waarin hij als held een prinses bevrijdt. Op een dag belandt hij echter via een portaal in diezelfde sprookjesachtige wereld waar hij steeds weer van droomde…

Het goede nieuws is dat hij er zich fysiek veel beter voelt. Uithouding, kracht, zicht, … alles is verbeterd. Het minder goede nieuws is dat hij zich na een tijdje begint af te vragen of hij zijn thuiswereld nog wel zal terugzien. Met goede moed gaat hij echter op weg om een manier te vinden om terug thuis te geraken! Het zal niet z’n enige avontuur worden.

Al snel komt hij in contact met de heks Dorothy. Zij leert hem meer over de wapens die gebruikt worden op haar wereld. Ze noemt de wapens mär en er zijn zowel Weapon Ärms, als Guardian Ärms of zelfs Dimension Ärms. Kortom een heleboel ärms die magische krachten verlenen aan hun eigenaar. Met behulp van Dorothy slaagt Ginta erin zich een eerste mär op de kop te tikken. Babbo is zijn naam en het unieke aan deze sprekende bilboquet is dat hij een eigen persoonlijkheid heeft. Dorothy beseft al snel dat deze mär uniek is en een duister geheim met zich meedraagt.

Een kleine jongen die een zeldzame mär met zich meeheult brengt kwade krachten natuurlijk op ideeën. Ginta zal zich al snel moeten bewijzen op het veld en krijgt hierbij hulp van het typische groepje vrienden dat we reeds kennen van het shonen genre.

Mär is – zoals je zelf al hebt vastgesteld – een typische shonen in het avonturen genre. Maar dan wel één van de bovenste plank. De wereld is uniek en boeit enorm, onder meer door de verschillende soorten mär; de personages zijn aanstekelijk en nergens erger je je aan hun karakter wat wel eens durft voorvallen in een shonen; de personages zijn ook erg grappig en de humor is dan ook een belangrijk pluspunt in deze reeks, vooral het feit dat de mangaka zijn avontuur duidelijk niet au serieux neemt is een verademing; en daarenboven is de tekenstijl van Anzai enorm geëvolueerd sinds Flame of Recca wat bij momenten prachtige plaatjes oplevert, zeker voor een shonen.

Mär is nog een jonge reeks maar het is duidelijk dat de wereld waarin het verhaal zich afspeelt een enorm potentieel biedt voor mooie, boeiende queestes. De reeks behoeft ook geen inloopperiode want al vanaf de eerste delen word je in een grootscheepse oorlog gesmeten. Veelbelovend!