Manhole

Mangaka: Tetsuya Tsutsui
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tetsuya Tsutsui is één van die pareltjes die de kleine uitgeverij Ki-oon wist te ontdekken in het onafhankelijke circuit. Ondertussen heeft de mangaka echter onderdak gevonden bij uitgeverij Square-Enix en na de one-shots Duds Hunt en Reset krijgen we hier z’n eerste reeks voorgeschoteld: Manhole.

Het verhaal begint met een naakte man die gedrogeerd en volledig weg van de wereld rondwaggelt in een winkelstraat van het stadje Sasahara. Een jonge kerel die loopt te sms’en loopt tegen hem aan en de man braakt een dosis bloed in het gezicht van de jongeman alvorens op de grond neer te stuiken.

De politie komt ter plaatse en onderzoekt dit vreemde geval. De doodsoorzaak is een val op het hoofd maar autopsie wijst uit dat er zich een vreemde worm achter het ooglid van de man bevindt. Het gaat hier om het filariose virus.

Nog steeds wordt er geen alarm geslagen. Dit wordt aanzien als een losstaand geval en vermits het winter is zijn er niet veel insecten die het virus kunnen doorgeven.

Natuurlijk is er wél meer aan de hand. Anders zou Tsutsui ons teleurstellen. Het is al snel duidelijk dat de jongeman die opbotste tegen het slachtoffer ook besmet is geraakt. En als de politie de ouders van het slachtoffer gaat ondervragen komen ze erachter dat er meer aan de hand is dan een losstaand geval van filariose, maar dat er wel eens kwaad opzet in het spel zou kunnen zijn…

Manhole telt drie volumes en kan je onderverdelen in het genre van de biologische thriller. Toch is het meer een cross-over want ook het politie-onderzoek speelt een grote rol, en de cover maakt ook duidelijk dat er horror-aspecten aan bod zullen komen.

Tsutsui kent blijkbaar geen problemen om de overstap te maken naar de langere reeks. Het verhaal kent een sterk begin en aan het juiste ritme wordt de plot voorgesteld aan de lezer. Nergens wordt het te wetenschappelijk of worden we ondergedompeld in een overmaat aan tekst. Het blijft allemaal erg leesbaar.

De tekenstijl doet hier natuurlijk ook veel aan. De moderne stijl en de sterke pagina-indeling maken het geheel volledig af. Tsutsui heeft nu wel duidelijk gemaakt dat hij iemand is die het gaat maken in de wereld van de manga.

Het mag duidelijk zijn dat ik mangaka Tsutsui en zijn eerste reeks Manhole hoog inschat. Het is niet de manga van de eeuw, maar het leest enorm lekker weg en je moet je nergens aan ergeren, want Tsutsui levert vakwerk af. Bij zijn one-shots nam hij als onderwerp vaak de nieuwe technologieën en alhoewel het hier niet om nieuwe technologie gaat blijft hij trouw aan zijn voorkeur om een actueel thema te gebruiken als onderwerp van zijn manga.

Manhole kan ik iedereen aanraden en als je dan toch bij de mangaboer langsgaat kan je best ook zijn one-shots Duds Hunt en Reset kopen.