Make Me Up

Mangaka: Kohei Nagashi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 13
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“Make Me Up” is geen cover van de hitsingle van eighties popsensatie Wham, want dat was natuurlijk “Wake Me Up”, maar of deze sentimentele shonen je even ritmisch uit bed haalt of eerder in slaap doet dommelen, bekijken we in deze recensie.

“Hoshino, Me o Tsubutte” van mangaka Kohei Nagashi is een haremmanga die we dankzij uitgeverij Pika ook in het Frans kunnen lezen onder de internationale titel “Make Me Up”.

Kobayakawa is een asociaal gastje dat met niets of niemand iets te maken wil hebben. Vriendschappen en sociale contacten lijken hem nutteloos en beschouwt hij als tijdverlies. Enkel zijn momenten in de tekenclub van de school lijken hem enige genoegdoening te schenken – gelukkig zijn daar nauwelijks andere leden. Oef, zou je denken! Maar dat is zonder de verantwoordelijke leerkracht van de tekenclub gerekend…

Via de verantwoordelijke leerkracht van de tekenclub zal Kobayakawa in contact komen met het populaire meisje Hoshino. Zij draagt een ‘groot geheim’ met zich mee… Spannend, toch?

Hoshino verstopt zich achter een serieus laagje make-up. Zonder make-up ziet ze er helemaal anders uit en valt ze totaal niet op, terwijl de gemaquilleerde Hoshino dankzij haar opvallende en knappe verschijning enorm geliefd is op school. Maar de make-up zorgt bij Hoshino voor meer dan louter een laagje verf op haar gezicht. Gemaquilleerd straalt ze ook van het zelfvertrouwen en durft ze alles aan… Hoshino heeft slechts één groot probleem: ze slaagt er niet in zichzelf te maquilleren… Oops! Zien jullie waar we naartoe gaan?

De verantwoordelijke leerkracht van de tekenclub is een jeugdvriendin van Hoshino en heeft tot nu toe altijd de make-up gedaan voor het meisje. Maar als leerkracht heeft ze vaak ook andere verantwoordelijkheden en kan ze er niet altijd zijn wanneer Hoshino weer eens een nieuw laagje verf over haar bevallige snoetje moet krijgen. Daarom dacht de leerkracht aan Kobayakawa om de make-up van Hoshino te doen. Want zoals het aloude spreekwoord luidt: wie het penseel met verve hanteert, lukt hetzelfde met de kwast. Oftewel: als je goed kan tekenen, zal je ook wel goed make-up kunnen aanbrengen. Vreemde kronkel, denken wij, maar wel één die noodzakelijk is voor het verdere verloop van het verhaal…

Vanaf nu zal Kobayakawa Hoshino moeten maquilleren, maar uiteraard gaat dat niet zonder horten en stoten… Zullen de klasgenoten van Hoshino haar dubbele identiteit achterhalen? Bloeit Kobayakawa helemaal open dankzij de vriendschap met Hoshino? Geraakt de make-up ooit op?

Al snel blijkt dat Kobayakawa zich veel meer aantrekt van wat zijn medemens bezighoudt dan hij op het eerste zicht laat uitschijnen. En dat terwijl ook Hoshino facetten van haar persoonlijkheid zal ontplooien die ze nog nooit eerder vertoonde. De clubverantwoordelijke zette Kobayakawa en Hoshino immers voor een reden bij elkaar: beide hebben meer gemeenschappelijk dan je eerst zou denken…

Make Me Up is een romantische shonen en kunnen we na enkele volumes toch wel bestempelen als haremmanga. Kobayakawa zal dankzij de contacten met Hoshino alsmaar meer openbloeien en dat trekt de aandacht van heel wat jongeren op school die de jongen telkens weer vooruit proberen te helpen. Uiteraard met de hulp van Hoshino.

Make Me Up is een leuke weglezer in het genre en bevat alles wat je van een haremmanga verwacht, maar baanbrekend is het nergens. Het uitgangspunt is zo vergezocht dat het uiteraard best wel origineel is, maar dat is natuurlijk niet dé reden waarom je deze manga zal lezen. Verdienstelijke weglezer!