Maka-Maka

Mangaka: Torajiro Kishi
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De publicatie van Maka-Maka in het Frans kwam ietwat vreemd tot stand. Zoals jullie weten verzorgt Akata de mangareleases van uitgeverij Delcourt – en dat al sinds ettelijke jaren. Toen Delcourt-man Olivier Vatine in Japan de mangawinkels afstruinde, viel z’n blik op de cover van Maka-Maka. Hij was onmiddellijk verkocht. Terug in Frankrijk klampte hij Akata-baas Dominique Véret aan opdat Akata Maka-Maka zou uitgeven in samenwerking met de Série B-collectie van Delcourt. Véret had weinig nodig om overtuigd te worden…

Maka-Maka volgt de twee jongedames Jun en Nini. Op het eerste zicht hebben ze weinig met elkaar gemeen toch zijn ze de beste vriendinnen… en zelfs meer.

Jun is de jongste van vijf kinderen. Ze heeft weinig affiniteit met haar familie en voelt zich ‘beter dan hen’. Al snel mag ze uitgaan. Ze is dan ook vroegrijp en heeft op jonge leeftijd haar eerste seksuele ervaring. En de ervaringen zullen elkaar snel opvolgen. Ze heeft de liefde en affectie nodig en houdt ook gewoon van seks.

Nini komt uit een warm nest. Ze is enig kind en werd steeds verwend door haar liefhebbende ouders. Ook nu ze ouder is zoekt ze steeds iemand om haar bij te staan als ze problemen of twijfels heeft. Omdat ze zich vaak alleen voelt zoekt ze het gezelschap van vriendjes op. Seks vindt ze leuk omdat ze dan aan de realiteit kan ontsnappen. Ondanks haar nood aan een vriendje vertrouwt ze mannen voor geen haar. Enkel Jun heeft haar volledige vertrouwen.

Beide meisjes vinden elkaar en zullen ook fysiek erg close met elkaar omgaan. Na een avondje stappen met de respectievelijke vriendjes, komen ze vaak nog samen om even ‘van elkaar te genieten’. Maka-Maka wordt dan ook omschreven als een shojo-ai met veel ecchi momenten zodat ook de mannelijke lezer ervan kan genieten.

Maka-Maka is een opeenvolging van hoofdstukken die Jun en Nini in beeld brengen en die meestal eindigen met Jun en Nini die elkaar op een of andere manier aflekken. In de hoofdstukken zelf zit niet echt veel diepgang. De hoofdpersonages worden vooral uitgediept in geschreven stukjes profiel wat natuurlijk niet zo geslaagd is als dat hun karakter wordt uitgediept tijdens de manga zelf.

Maka-Maka is dan ook een beetje een halfslachtig werk. Enerzijds leest dit enorm vlot weg, weet dit wel te boeien en komt ook de tekenstijl en inkleuring sterk voor de dag, anderzijds weegt het toch wat licht qua karakterontwikkeling en diepgang.

De serie kent slechts 2 volumes dus is zeker het proberen waard. Aan de andere kant kost elk boekje wel meer dan € 15 dus het is ook weer niet gegeven.