Magische Berg (De)

Mangaka: Jiro Taniguchi
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Jiro Taniguchi verschijnt in het Frans bij verschillende uitgeverijen. Maar zijn beste werken (Quartier Lointain, Journal de mon Père,…) zitten toch bij Casterman. Het is ook bij deze laatste dat Taniguchi eindelijk in het Nederlands verschijnt. De Magische Berg is een verhaal dat Taniguchi specifiek voor de Frans-Belgische markt tekende.

We volgen een familie die in Tottori woont, het geboortedorp van Taniguchi. Het hoofdpersonage is Ken-Ichi, een jongen wiens vader overleden is en wiens moeder lijdt aan een levensbedreigende ziekte. Wanneer de moeder naar het ziekenhuis moet voor een operatie blijft Ken-Ichi samen met z’n kleine zusje achter bij hun grootouders.

De jongen maakt samen met zijn vrienden vaak tochtjes in de omgeving. Vooral de enorme berg die de regio domineert trekt hun aandacht. Er zijn vele donkere gangen en tunnels die naar de top leiden, maar niemand waagt zich daar ver in. Het spookt er immers!

Wanneer Ken-Ichi voor de regen schuilt in een museum ontmoet hij een sprekende salamander, en vanaf dan start het verhaal pas echt…

De Magische Berg is een intimistisch werk van Taniguchi waarin hij teruggrijpt naar elementen die we reeds kennen uit zijn klassiekers. De nostalgie die de lezer ervaart bij het lezen van de strip is één van eigenschappen die Taniguchi zo geliefd maakt. Het verleden en de jeugd spelen beide een belangrijke rol. En het respect voor het leven en de natuur zorgen voor de symboliek in het verhaal.

De Magische Berg ademt dan ook een rustgevende sfeer uit. Verwacht je hier niet aan snelle, harde actiescènes of sexy eye-candy. De Magische Berg brengt je in een nostalgische sfeer en zoekt allerminst de sensatie op.

Al het voorgaande leidt ertoe dat je als Taniguchi-fan gaat vergelijken met Quartier Lointain en Journal de mon Père. Zowel het thema als de sfeer die De Magische Berg uitademen doen je immers aan deze werken denken. En dan stel je vast dat De Magische Berg tekort schiet in vergelijking met eerder genoemde werken die – het moet gezegd – echt wel de klassiekers van Taniguchi zijn.

De Nederlandstalige striplezer is echter misschien nog niet in aanraking gekomen met het oeuvre van Taniguchi en daardoor zal hij De Magische Berg misschien beter onthalen dan de doorwinterde Taniguchi-fan. Kwaliteiten heeft De Magische Berg immers zeker ook. Het blijft een degelijke Taniguchi.

De strip is ook op westerse maat gemaakt. Een westerse leesrichting, groot formaat, een beperkt aantal pagina’s, en bovendien volledig ingekleurd. Het zal de drempel voor de fan van de traditionele franco-belge alvast enorm verlagen. En we kunnen dan enkel hopen dat De Magische Berg genoeg succes heeft om Casterman (of een andere uitgeverij) te overtuigen meer werk van Jiro Taniguchi uit te brengen. Zodat de Nederlandstalige fans ook het echt superieure werk van de meest westerse onder de mangaka’s kunnen leren kennen.