Magie Intérieure

Mangaka: Saki Hiwatari
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Magie Intérieure – Cosmo na Bokura in het Japans – is een vierdelige manga van de vrouwelijke mangaka Saki Hiwatari. Die laatste kennen we nog van het epos ‘Please save my earth’ dat werd uitgegeven bij Tonkam en voor vele fans een referentie is in het shojogenre. Delcourt/Akata zal deze mangaka weer onder de spotlights brengen want na Magie Intérieure komt ook Global Garden bij hen uit, het meest recente werk van Hiwatari.

Haruko Morimiya is een dertienjarig meisje dat bij de dood van haar moeder heksenkrachten krijgt. Haar moeder was immers een heks en gaf haar net voor haar dood haar heksennaam zodat Haruko een carrière als heks kon beginnen. Het hulpje van Haruko is de kat Silk, die moet proberen Haruko wat meer zelfvertrouwen te laten krijgen, en ze met wat meer moed het leven te laten doorstaan.

Dat is de inleiding die het verhaal plaatst. Het verhaal komt echter pas echt op gang als Haruko op school gepest begint te worden. Ze krijgt ook erg geheimzinnige anonieme brieven die haar aanraden ‘de heks’ te verjagen. Wie zit er achter deze brieven? Weet die persoon dat Haruko een heks is? Het zijn allemaal vragen die in het hoofdje van de jonge Haruko rondspoken.

Gelukkig is er echter de stille, introverte, maar toch erg populaire jongen Kinosaki, die het voor Haruko zal opnemen. Maar zit er niet meer achter zijn goedheid? En wat is de rol van zijn beste vriend Takioka? En wat nog met Haruko’s enige twee vriendinnen op school? Veel vragen want alles draait erom te weten te komen wie nu het brein is achter die dreigbrieven die Haruko krijgt.

De tekeningen zijn typisch shojo. Hiwatari beheerst haar stijl natuurlijk, maar toch vind ik het geheel niet bijster geslaagd. Soms werkt de magie, anders weer niet. Ze haalt het in mijn ogen niet van Yoshizumi (Marmalade Boy, Mint na Bokura,…) of Ueda (Peach Girl), die beiden naar de gunsten van hetzelfde publiek vissen maar dan toch een leukere tekenstijl hebben.

En eigenlijk moet je die lijn doortrekken. Magie Intérieure is een vermakelijke manga, maar breekt nergens potten. Je vindt er niet de humor van Yoshizumi in terug, het neemt zich misschien allemaal wat te ernstig. In hetzelfde genre vind je dus echt al beter werk op de Franse markt.

Magie Intérieure is een shojo manga voor een redelijk jong publiek en dat publiek zal hier best wel van genieten. Maar waar een mangaka zoals Yoshizumi de grenzen van haar genre overstijgt kan dit van Magie Intérieure niet gezegd worden. Het zal dus enkel de jonge meisjes aanspreken. De rest kijkt beter uit naar iets anders of leest er de meer volwassen manga’s van deze Saki Hiwatari eens op na.